top of page
Foto van schrijverDe Leesdetectives

Wat is een goed voorleesboek? | De Leesdetectives Podcast

Wat is nu eigenlijk een goed voorleesboek? Een lastige vraag die niet gemakkelijk beantwoord kan worden. Boeken kunnen namelijk argumenten voor en tegen hebben. Dikke boeken duren lang om in zijn geheel voor te lezen en kinderen die een keer afwezig zijn hebben soms moeite om weer helemaal aan te haken. Verhalenbundels zijn ideaal voor korte voorleesmomenten, maar er wordt niet gezamenlijk naar een climax toegewerkt. Al met al zijn er een aantal punten die in ieder geval belangrijk zijn bij het uitkiezen van een voorleesboek.


Wat is een goed voorleesboek?

Ten eerste is het belangrijk om er zelf enthousiast over te zijn. Bij eigen enthousiasme zal het verhaal beter aanslaan bij de kinderen. Ten tweede moet je een verhaal eerst zelf lezen. Hierdoor ben je op de hoogte van het verhaal, ben je beter voorbereid op wat je gaat voorlezen en kun je middels gesprekken ook meer uit het boek halen. Ten derde moet het boek niet te dik zijn. Zorg ervoor dat je niet 5 maanden bezig bent met het voorlezen van een boek. Dat traject is te lang.


5 tips voor voorleesboeken voor midden- en bovenbouw


Er was misschien eens (2)

In Er was misschien eens 2 zijn twintig verhalen te vinden die wel of niet waar zijn. Dat is dan ook de charme van het boek. Aan het eind van elk verhaal moeten zowel de lezer als de eventuele luisteraar raden of het verhaal waar is, of is verzonnen. Vaak is een verzonnen verhaal wel doorspekt met kleine feitjes, maar is het totaalplaatje compleet uit zijn verband gerukt. Het is daarom lastiger dan je denkt om in te schatten of een verhaal waargebeurd is of niet. Ben jij dus op zoek naar een boek dat de lezer en luisteraar activeert en houd je daarnaast van geschiedenis en humor? Dan is Er was misschien eens 2 een aanschaf meer dan waard!



De eekhoorn legt een ei en andere fabels

Deze verhalenbundel staat bol van vermakelijke fabels met prachtige illustraties van Noëlle Smit. Verhalen over een overmoedige mug, een eigenwijze krekel en een trotse spreeuw. Janneke Schotveld heeft al eerder aangetoond verhalenbundels te kunnen schrijven en bewijst met De eekhoorn legt een ei en andere fabels dat de kous nog lang niet af is. Het boek is een moderne verhalenbundel met prachtige moralen die zijn bedekt onder een fluweel laagje van fantasie.



Ontzettend irritant (stom en smerig)

In dit boek maak je kennis met Andy en zijn gezin. Vader, moeder en zus Jen hebben het maar zwaar met hem, want hij is gek. Knettergek. In negen verhalen vertelt hij over zijn leven en wat hij daarin uitspookt. Het is een leven waarin hij de meest bizarre uitspraken doet en de meest gekke dingen beleeft. Je kunt het zo gek genoeg niet verzinnen. Zo is er een verhaal waarin Andy besluit om het douchehokje helemaal dicht te plakken (kitten), om hem helemaal vol te laten lopen. Dan begint zijn zus Jen op de deur te kloppen of hij eens naar buiten wil komen. Dat gaat helemaal fout natuurlijk.


Naast Ontzettend irritant zijn ook de titels Ontzettend stom en Ontzettend smerig beschikbaar.


Boeken van David Walliams

David Walliams is een uiterst succesvolle komiek in het Verenigd Koninkrijk. Zijn boeken worden echter ook veelvuldig vertaald door uitgeverij Clavis. Een van zijn meest succesvolle reeksen is die over de meest erge personen ter wereld. Dit begon bij het boek De grootste ettertjes van de wereld, waar inmiddels drie delen van zijn. Vervolgens verschenen ook De ergste meesters en juffen van de wereld en De ergste ouders van de wereld. Ook De ergste huisdieren ter wereld is geschreven door de Engelse schrijver. Bij het voorlezen van deze boeken is hilariteit gegarandeerd. Daarnaast zijn ze ook erg leuk voor kinderen om zelf te lezen.


Hele verhalen voor een halve soldaat

In Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt Benny Lindelauf het verhaal van zes broers. Ze hebben geen namen, maar ze heten Oudstebroer, Tweede Oudstebroer, Derde Oudstebroer, Vierde Oudstebroer, Vijfde Oudstebroer en Jongstebroer. Allen hebben ze veel talenten, zo is de Oudstebroer zo sterk als een beer en was de Tweede Oudstebroer enorm goed in het verzorgen van het gajes. Om beurten krijgen ze een brief van het ministerie. Ze moeten namelijk een offer brengen voor de vrijheid, namelijk dienen in het leger. En daarbij moeten ze bij de wachtpost een gift voor de vrede geven. Het verhaal van Lindelauf is een juweel. De manier van schrijven maakt het mysterieus, bij vlagen angstaanjagend, maar ook poëtisch. Daar waar er veel cynisme wordt gebruikt in bijvoorbeeld de brieven van het ministerie zijn daar een geweldig voorbeeld van. Lindelauf levert een mysterieus meesterwerk, waarin je pas op het allerlaatst doorhebt hoe de vork precies in de steel zit.


De Leesdetectives Podcast over voorleesboeken

Meer weten over deze boeken? Wij hebben de boeken uitgebreid besproken in onze podcast!



Comments


bottom of page