Vuile Handen | Wat als je gebrainwasht bent?
- Leesdetective Yannick
- 3 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Ik kan het me bijna niet voorstellen dat ik gebrainwasht zou kunnen zijn. Ik bedoel, we horen allemaal dat de Noord-Koreanen en de Russen enorm gehersenspoeld zijn door hun regering. Dat ze willen vechten voor het goede doel. En tegenwoordig twijfelen we ook allemaal over die verdomde Amerikanen, die ineens gekozen hebben voor een extreem-rechtse Donald Trump. Maar wat nou als wij ook alleen maar de meute volgen en dat de meningen die we hebben over al deze landen ongegrond zijn? Wat nou als wij degene zijn die niet meer zelf na kunnen denken en daardoor onbegrijpelijke meningen hebben en rare dingen doen? Hele filosofische vragen, maar dat mag na het lezen van Vuile Handen van Marco Kunst.
Achim is een ontzettend vooruitstrevende jongen. Met zijn ouders wil hij heel graag bij de Aardelaar wonen en met een ziek zusje in een rolstoel is het heerlijk om even weg te zijn. Iedereen doet van alles voor Leila en hij ook, maar hij wil ook zijn eigen idealen volgen. Bij de Aardelaar wonen Uta en Frodo en zij willen echt wat doen aan het milieu. Op een dag vinden zij Achim in hun gedachtegoed en vragen ze Achim om iets verschrikkelijks te doen. De vraag is of Achim ten koste van alles bereid is om dit te doen.
Dit geweldige boekje van Marco Kunst is een kleine bijdrage aan de maand van de filosofie en dat is ieder jaar in april. Vorig jaar schreef Yorick Goldewijck De chaos in Loïs. Over een meisje dat ernstig ziek is en ook Marco Kunst kiest voor een ziek meisje in een rolstoel als één van de hoofdpersonen. Wat kun je wel en niet als je ziek bent? Moet je je laten beperken als je ziek bent? Het zijn zomaar wat thema's die voorbij komen in Vuile handen.
Ook extremisme is een groot thema. Hoe word je extreem? En wanneer spreek je van extremisme? Is het goed om te strijden voor idealen en voor dingen die niet goed gaan in de wereld? Of moet je soms ook alles van je af laten glijden en doen wat je kunt? Vuile Handen geeft een inkijkje wat er kan gebeuren als net de dingen verkeerd vallen. Of juist goed vallen om de dingen te doen die misschien op dat moment niet goed zijn, maar die een groter doel heiligen.
Kortom, Marco Kunst schrijft in 100 bladzijden en vertelt vanuit twee personages een verhaal waarin keuzes maken enorm belangrijk is. Het thema: Mij een zorg, gaat over verschillende manieren van zorgdragen. Of je zorgen maken. Zorgdragen voor de natuur, zorgdragen voor de mensen om je heen, maar ook je zorgen maken om een ander, komen heel sterk naar boven in Vuile Handen. Een perfect boek om te bespreken in je groep, om er vervolgens een goed gesprek over te voeren. Want hoe zorg je ervoor dat er weer met elkaar gepraat wordt? Door een goed boek te lezen!
Ik raad dit boek aan voor...
... inderen die graag een spannend verhaal lezen.
... en ieder die geïnteresseerd is in verschillende filosofische vraagstukken en daar graag over wil praten.
...iedereen die ook een hekel heeft aan broccoli.

Leesdetectives Biebmonster
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!
Hoi, ik ben Nicky!
Ik houd van avonturen! In een goed avontuur zit namelijk alles. Mysteries, achtervolgingen, schatjagen… het is geweldig! Ik vind het heerlijk om helemaal in zo’n verhaal op te gaan. Boeken waarin ik zelf mysteries en puzzels moet oplossen, vind ik ook heel leuk!
Omslag/Samenvatting
Jeugdboek bij de Maand van de Filosofie
Achim maakt zich zorgen. Over de wereld. Over het klimaat. Hij ziet maar één manier om echt iets te veranderen. Een extreme manier.
Leila is al haar hele leven ziek en zit in een rolstoel. Maar ze is goede vrienden met haar oudere broer. Achim neemt haar serieus en staat altijd voor haar klaar.
Op een dag ontvangt Leila een vreemd bericht van Achim. Hij schrijft dat hij op Schiphol is en dat Leila het nieuws moet volgen. Wat is Achim van plan? Kan Leila iets doen om hem te stoppen?
Zilveren Griffel-winnaar Marco Kunst schreef voor de Maand van de Filosofie deze spannende en indringende jeugdroman over een gezin dat door hun wil om goed voor elkaar en de wereld te zorgen juist uit elkaar gedreven wordt.
Comentarios