top of page

Special: Vos en Haas - Dubbelspel

Als spelletjesfanaat sta ik altijd open voor het uittesten van een spelletje. Oorspronkelijk schreef ik altijd over computerspellen, maar ook wat bordspellen heb ik van een recensie voorzien. Toen ik in de brochure van Lannoo een memoryspel voorbij zag komen, kwam de spelletjesrecensent in mij weer naar boven. Ik besloot een exemplaar aan te vragen en te zien wat het iconische duo van Vos en Haas dit keer weer in petto heeft!


In de doos van Vos en Haas Dubbelspel zitten twee memoryspellen verborgen. Het ene memoryspel laat je letters aan woorden koppelen. Het andere memoryspel laat je matchende plaatjes zoeken. Elk spel kent 54 kaartjes en daarmee 27 combinaties. Het eerstgenoemde spel kent hoofdzakelijk een- en tweelettergrepige woorden. Aarde, boom, cake, dans... zo passeren de woorden de revue. Alleen voor de X moest wel een drielettergrepig woord uit de kast worden getrokken, de welbekende xylofoon. De woorden zijn allemaal voorzien van een afbeelding en daarmee kunnen ze dus ook worden gematcht. Geen paniek voor de kinderen die nog geen letterkennis hebben dus, maar wel een mooie manier om ze daar kennis mee te laten maken.

Kinderen spelen memory

De tweede set gaat dus om plaatjes die elkaar opvolgen. Je kunt deze plaatjes zien als een oorzaak-gevolg situatie. De taart is op het eerste plaatje bijvoorbeeld nog volledig en op het tweede plaatje deels opgegeten. Of Vos gaat op het ene plaatje slapen en op het andere plaatje wordt hij wakker. Deze set is iets lastiger dan de woordenset, omdat de plaatjes niet altijd volledig op elkaar lijken. Nadat Vos zich prikt aan een cactus, is op het tweede plaatje een pleister te zien. Vos is verdwenen. Kinderen zullen de bloedende poot dus moeten linken aan een losstaande pleister.



Het spel kent daarnaast nog twee jokers. Als je deze vindt, heb je het spel automatisch gewonnen. De handleiding suggereert al dat je deze jokers eruit kunt halen om dit te voorkomen. Mij lijkt dat verstandig. Kinderen gaan in de wetenschap dat de jokers de winst opleveren, namelijk alleen nog maar op zoek naar de jokers. Dat haalt de charme en de meerwaarde van het spel onderuit. Ik heb de jokers erin gelaten, maar vertelde dat de joker 2 punten in plaats van 1 punt waard waren.


Al met al is het Vos en Haas Dubbelspel geen baanbrekende memoryset, maar wel heel leuk om net even wat meer diepgang te geven aan het doorsnee memoryspelletje. Daar waar je vaak op zoek moet naar twee identieke plaatjes, daar is de link in dit spel wat educatiever. Leuk voor groepen 1 t/m 3!

Memoryspel met twee sets

Comments


bottom of page