Robotoorlog is een serie die al eventjes meegaat. We moeten namelijk terug naar 2017 om het eerste deel in kaart te brengen. Destijds maakten we kennis met De Geheime Kracht, een geheim genootschap dat de strijd aangaat met de robots, want zoals de titel van de serie al aangeeft: robots en mensen zijn in een oorlog verzeild geraakt. De serie zou in onze meest duistere gedachten zomaar eens een voorbode kunnen zijn van wat er in het echte leven staat te gebeuren, maar laten we daar maar niet vanuit gaan. Laten we in plaats daarvan eens in het vierde deel van de serie duiken.
Het boek begint opmerkelijk rustig. De vechtrobots zijn namelijk onlangs uitgeschakeld en daardoor is het wat veiliger op straat. Het doet de kinderen besluiten om eens naar het park af te reizen voor wat frisse lucht. De volwassenen zijn er niet happig op, maar besluiten toe te geven. In het park is het gezellig, maar uiteindelijk gaat het toch fout. Tilia wil ijs gaan halen bij een mechanische ijsverkoper en denkt haar broer te herkennen die ze al heel lang niet meer heeft gezien. Er volgt een gevecht, waarna er complete chaos ontstaat. Al snel heeft het boek de spanning dus al te pakken! Herkende Tilia echt haar broer? Of is er iets anders aan de hand?
Wat de serie Robotoorlog onder andere kenmerkt, is de prettige bladspiegel en daarbij het lettertype. Het boek is met een dyslexievriendelijk lettertype bedrukt en dat maakt het erg prettig leesbaar, ook voor iemand die geen dyslexie heeft. De tekst wordt af en toe ondersteund met kleine tekeningen van een schrift, waarin de lezer wat meer uitleg krijgt over termen als Ki en Sanpaku. Deze schriften zijn terug te vinden op de site van Robotoorlog. Rian Visser kan dit soort termen goed uitleggen vanwege haar eigen ervaringen met sporten als aikido en jiujitsu. Er zijn niet veel boeken die deze vechtsporten veelvuldig laten terugkomen, wat het extra interessant maakt.
Tegen wie geïnteresseerd raakt door de kaft, titel of misschien wel deze bespreking, kan ik zeggen dat het zeker mogelijk is om in dit deel in te stromen. Er zijn natuurlijk verwijzingen naar eerdere delen, maar het boek biedt genoeg context om dit allemaal behapbaar te maken. Dat neemt niet weg dat je altijd het beste bij het eerste deel kunt beginnen, omdat je zo veel beter een band aan kunt gaan met de vele personages die het boek rijk is. Ben je benieuwd naar de eerste hoofdstukken van het boek? Dan kun je onder aan de pagina naar de schrijfster zelf kijken en luisteren terwijl ze die hoofdstukken voorleest!
Wij raden dit boek aan voor...
...lezers met dyslexie die zich graag in een avontuur storten
...lezers die houden van vechtsporten als aikido en jiujitsu
...kinderen die geen fan zijn van robots. Of toch wel? Lastig.
Samenvatting / Omslag
De robots smeden gruwelijke plannen. Het kwaad is overal. Er is giftig eten en drinken opgedoken in de stad. Hebben de robots daar iets mee te maken? En wat is de rol van Tilia’s verdwenen ouders? Denny en Tilia gaan het onderzoeken. In een geheimzinnig dal krijgen ze te maken met gevaarlijke dieren, gruwelijke machines en bizarre robots. Sluipend kwaad is het vierde deel uit de serie Robotoorlog. Een spannend boek over robots, vechten én vriendschap. Het boek is gedrukt in een dyslexielettertype. De tekst is makkelijk leesbaar en zeer geschikt om voor te lezen. Bij het boek hoort de website: www.robotoorlog.nl. 'Robotoorlog is een heel fijne serie voor jongens en meisjes die van spannende avonturen houden. Een must-have voor iedere schoolbibliotheek!'
Comments