top of page
Foto van schrijverDe Leesdetectives

Boekenflits #2 | Madame Petrova en informatieve viezigheid

Bij de 5e aflevering van de Leesdetectives hebben we de muis van Yannick en de ouderproblemen van Sander besproken. Daarnaast hebben we 6 boeken besproken. Hieronder een overzicht van de door ons besproken boeken. Klik hier om de aflevering te beluisteren of vind ons op Spotify!


Het mooiste boek van grote viezigheid en een onfrisse geschiedenis


Het mooiste boek van grote viezigheid een onfrisse geschiedenis, Piotr Socha, Lanno, cover

Het boek neemt je mee op reis langs de wereld van zeep en zalfjes (crèmes van hagedissenpoep?) en haarverzorging (baarden waren ooit verboden in Egypte!). In totaal komen er 31 onderwerpen aan bod. Hierbij wordt behoorlijk de diepte in gegaan, wat dit een informatieboek maakt voor de laatste klassen van de basisschool. Een 7e of 8e jaars zal grote delen van dit boek begrijpen, maar zich soms ook best even achter de oren krabben, afhankelijk van de aanwezige woordenschat. Het boek bevat in ieder geval interessante informatie teksten om eens in je groep mee aan de slag te gaan. Want wees eerlijk, wat vinden kinderen nu leuker dan viezigheid? Lees het hele verslag hier.


De kaarten van madame Petrova (AANRADER)

De kaarten van madame Petrova, Marjolijn Hof, Querido, cover

Wij geven daarom dit boek een AANRADER! Marjolijn Hof verdient dit absoluut met dit meesterwerk. Het is prachtig beeldend geschreven, er is mysterie omdat het vanuit Silke is geschreven en de beschrijving van de verschillende mensen is waanzinnig. Het menselijke wordt ook continu beschreven en de contrasten zijn prachtig. Het boek doet soms wat somber aan, maar komt ten goede door de hoop die Silke en Janis uitstralen. De band die niet makkelijk is, maar wel goed komt ook prachtig naar voren. De onzekerheid, de angst, de moedeloosheid, maar zeker ook de blijdschap zijn te voelen op verschillende momenten. Kortom, echt een boek voor in iedere schoolbibliotheek, met Lepelsnijder erbij! Lees het hele verslag hier.


Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen

Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen,  Richard Pickard, Billy Bones, cover

Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen is een familiedrama met een vleugje mysterie. Het boek is nergens eng en het plot is niet moeilijk om te raden, maar dat maakt het toegankelijker voor jongere lezers. De 10+ op de kaft mag wat mij betreft dan ook wel omlaag naar de leeftijd van 9 jaar. Het boek legt alle plotwendingen uit en kent weinig moeilijk taalgebruik. Een vermakelijk mysterie voor de iets jongere lezers onder ons! Lees het volledige verslag hier






Tijdgeesten 2 - Monsterlijke streken

Tijdgeesten 2 monsterlijke streken, Victor Pineiro, De Fontein, cover

In Tijdgeesten 2 gaat Javi het gevecht aan met een groter gevaar dan in deel 1. Nadat hun geweldige directeur terug moet naar haar eigen wereld, geeft ze het stokje over aan mevrouw Vlad. Zij voert een verschrikkelijk bewind, waarin ze iedereen laat schoonmaken en nablijven. Als J


avi achter de oorzaak komt, breekt zijn hard. Ze is alleen en eenzaam. Als mevrouw Vlad de tafel gebruikt komt er een nieuwe man die het bewind over neemt. In het begin koopt hij alle kinderen om met geweldige sjaaltjes, eten op de gang en extra pauzes. Alleen beetje bij beetje komen Javi, Wiki en Brady erachter dat meneer Dragon eigenlijk geen goede bedoelingen heeft. Daarna komt er een avontuur dat zijn weerga niet kent. Kan Javi de strijd aangaan met Frankenstein, een weerwolf en zijn onzekerheid?


Ergens in de sneeuw

Ergens in de sneeuw, Linde Faas, Lemniscaat, cover

Niet iedereen heeft het even gezellig tijdens de kerstperiode. Zo ook de dame in het boek Ergens in de sneeuw. Vader is verschrikkelijk druk met werken en heeft daarom geen tijd om het huis te versieren en de lichtjes op te hangen. Daarom besluit de hoofdpersoon zelf maar buiten sfeer te gaan proeven. Een sneeuwstorm steekt op en ze komt in aanraking met een eland. Die eland leidt haar naar een bijzonder bos, waar ze een eigen magisch moment weet te creëren.





Het van Gogh-mysterie

Het Van Gogh mysterie, Deron Hicks, De Fontein, cover

Het Van Gogh-mysterie is een grote hit. Er zijn soms wel twijfels bij de verschillende perspectieven in het begin die het verhaal iets moeilijker maken, maar ben je daar eenmaal doorheen, dan begint er een spektakel dat je niet voor mogelijk hebt gehouden. Je wordt als lezer getrakteerd op kunstwerken, ontvoeringen, kunstenaars, autobotsingen en creatieve manieren om tegenstanders uit te schakelen. Hierom heb ik het een aanrader gegeven. Het is uniek in zijn soort en doet denken aan een spectaculairdere versie van de Blockbusters van Manon Berns, gemixt met Boy 7 van Mirjam Mous. Kortom, een geweldig boek! Wil je het hele verslag lezen? Klik dan hier.

Comments


bottom of page