top of page

Oerbloed (2) - De Schaduwsluiper | De queeste gaat verder...

De reden waarom een kind een boek uitkiest om te lezen, kan verschillende redenen hebben. Zo kan een leerkracht of een ouder een boek hebben aangeraden, of kan het omslag van een boek voor een magische eerste klik hebben gezorgd. Wij als boekpromotors proberen kinderen uiteraard ook enthousiast te maken om boeken te lezen en ook steeds meer schrijvers zelf steken de handen actief uit de mouwen om het boek aan de man (of het kind) te brengen. Vorig jaar debuteerde Rob Koops als kinderboekenschrijver met Oerbloed - De Raadselbreker, het begin van een fantasy-verhaal dat zich uiteindelijk moet presenteren als een trilogie. In de aanloop naar dat boek zorgde hij hoogstpersoonlijk voor een onuitputtelijke PR-campagne en ook voor dit tweede deel heeft de beste man niet stilgezeten!

Op 25 augustus 2024 waren uit alle windstreken namelijk kinderen, collega's, leerkrachten en bloggers tevoorschijn gekomen om de lancering van dit tweede deel te vieren. Het enthousiasme van Rob Koops is aanstekelijk, die graag met zijn eigen Mini Museum langs scholen gaat om over het vak en zijn geschapen wereld te vertellen. Rob Koops is dus zeker een tip om eens in school uit te nodigen, maar genoeg geleuter of de PR-kwaliteiten van de heer Koops. Laten we het over het tweede deel van Oerbloed hebben (spoilers van deel 1 zijn aanwezig!)


In het eerste deel van Oerbloed leerden we Obbe kennen. Obbe is een Boekhoeder die in de Boekenburcht werkt. Daar ontdekt hij het Zevende Boek: een verloren boek dat van ongekende waarde is. Als vinder van het boek wordt hij uiteindelijk tot Raadselbreker benoemd, wat betekent dat hij het boek zal moeten ontraadselen. Hij begint aan een gevaarlijke reis waarin hij nieuwe vrienden, maar zeker ook vijanden maakt. Deze reis brengt hem uiteindelijk op zijn ogenschijnlijke eindbestemming, maar dan verschijnen de zwaardzusters die hem in het nauw drijven. Hij besluit samen met het boek en zijn maatje Darja van een klif te springen. Daarmee eindigde het eerste boek.


De Schaduwsluiper pakt door waar het eerste boek eindigde. Obbe en Darja hebben beide de val overleefd, maar zijn niet meer samen. Dit was voor Koops de uitgelezen mogelijkheid om vanuit twee perspectieven te gaan schrijven. We beleven in De Schaduwsluiper een verhaal vanuit het oogpunt van Darja en vanuit het oogpunt van Obbe. Het eerste gedeelte van het verhaal gaat vooral over de zoektocht naar elkaar, maar later komen er andere zaken van grotere orde voorbij. Er staat namelijk een oorlog voor de deur die het lot van eenieder zal bestempelen. Welke rol kunnen Darja en Obbe daarin vertolken? Zeker nu ze niet aan elkaars zijde zijn?


In De Schaduwsluiper kun je merken dat Koops groeit in zijn manier van schrijven. Ondanks het feit dat het een grote wereld is waarin alles zich afspeelt, weet Koops het verhaal klein te houden en begrijpelijk voor de lezers in de bovenbouw. Hij is niet bang om een lange reis te beperken tot een paar zinnen om passages niet te langdradig te maken. Dit komt het tempo van het verhaal aanzienlijk ten goede. De oorlog die in dit boek voorhanden is, vormt de basis van een climax waar in het verhaal gretig naar toe kan worden gewerkt. Niet alles wat geschreven is, is direct verklaarbaar. Het is duidelijk dat sommige personages nog meer worden uitgediept in het te komen derde deel. Het is van grote meerwaarde om het eerste deel van de trilogie te lezen, voordat je aan De Schaduwsluiper begint.


Al met al is De Schaduwsluiper een heerlijk boek dat de wereld van Norgië verder uitdiept. De wisseling van perspectief is niet te ingewikkeld en zorgt voor een fris windje in elk te komen hoofdstuk. Het boek versterkt de band met de hoofdrolspelers en doet zeker uitkijken naar het slot van deze trilogie; hopelijk weer met een onthulling in onze podcast ;-)



 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van het eerste deel (duh!)

...alle lezers die houden van Middeleeuwse avonturen!

...kinderen die stiekem meekeken bij Lord of the Rings of Game of Thrones (foei!)

 

Samenvatting/Omslag


De Schaduwsluiper van Rob Koops is het spannende en avontuurlijke tweede deel van de Oerbloed-trilogie.


Obbe en Darja reizen samen door het rijk Norgië om het geheimzinnige Zevende Boek in veiligheid te brengen. Onderweg krijgen ze echter te maken met een grote tegenslag: Obbe wordt gevangengenomen door de verraderlijke Rafenna, die hem overlevert aan koningin Fredegonde. Omdat Obbe de langverwachte Raadselbreker zou zijn, moet hij de raadsels van het Zevende Boek oplossen. Maar kan hij dat wel?


Darja zet alles op alles om Obbe te bevrijden. Daarvoor is ze zelfs bereid om een gevreesde Schaduwsluiper te worden, waarbij ze moet leren om vrijwel onzichtbaar te zijn. Maar de tijd dringt, want de verschrikkelijke Fluisterwinter staat voor de deur…

Comments


bottom of page