top of page

Met mijn neus in de wind | Nieuwe liedjes die emoties centraal zetten

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat mijn ogen vielen op Soms als ik een vlinder zie. De titel in de brochure van uitgeverij Lemniscaat viel op omdat het hier om een bijzondere samenwerking ging: Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen sloegen de handen met illustrator Mark Janssen ineen om een prentenboek te maken waarin liedjes centraal staan. De twee muzikale individuen van het stel leverden de teksten in bij Mark Janssen, die zich vervolgens over de platen kon ontfermen. De samenwerking was een succes en dat resulteert nu, anderhalf jaar later, in een tweede boek genaamd Met mijn neus in de wind.


Dit keer zijn het vooral emoties die in het boek de revue passeren. Zo wordt er afgetrapt met het liedje Blij, waarin de hoofdpersoon een echte positivo is. Wanneer zijn positiviteit dan toch even aan het wankelen wordt gebracht, weet hij weer om te denken en zo alsnog positief de dag door te komen. Hoe anders is het liedje Somber, waarin een olifant met de lezer en luisteraar deelt hoe zijn dagelijkse routine eruit ziet. Hij maakt zich continu zorgen en is somber. Een uurtje wandelen of een eitje koken zorgt wel voor wat afleiding, maar is dat nu de oplossing? De conclusie van het lied is dat je lekker bezig moet blijven. Dan heb je ook geen tijd om somber te zijn.


Deze twee pure emotieliederen, om het zo maar te noemen, worden afgewisseld met kleine fabels. Zo leren we een egel kennen die met een wel heel arrogante uil aan de praat raakt. Ook komen we een krokodil tegen die een smerige list bedenkt om na een hongerige periode alsnog aan zijn lekkere hapjes te komen. Niet elk nummer is ingezongen door Boudewijn de Groot. Hier en daar draagt Jaco van der Steen ook vocaal zijn steentje bij. Daarnaast is er nog ruimte voor gastoptredens van Dieuwertje Blok en Feline van der Steen. Met onder andere Carice en Amber van der Steen in het achtergrondkoor lijkt de familie Van der Steen sowieso goed vertegenwoordigd.


Al met al borduurt dit audiovisuele prentenboek verder op daar waar Soms als ik een vlinder zie eindigde. De nummers zijn te vinden op YouTube of te luisteren op de bijbehorende CD (speciale aanschaf). We hebben uitgeverij Lemniscaat gevraagd of de nummers nog op Spotify komen. Dit zou binnen afzienbare tijd moeten worden gerealiseerd.


Ook al heeft het prentenboek een schattige uitstraling, onderschat niet hoe rijk de taal is die hier en daar in de liederen wordt gebruikt. Zo komen in het eerder genoemde verhaal van de egel en de uil woorden als blaaskakerig, breedsprakerig, genie en beduusd voorbij. Het verhaal van De Bok en de Geit kent woorden als verwende kakker en recalcitrant. Met andere woorden: er zijn leuke en vooral rijke woordenschatlessen te halen uit dit muzikale prentenboek. Daarvoor mag je, net als bij Soms als ik een vlinder zie, verder kijken dan de onderbouw.


 

Ik raad dit boek aan voor...

...muzikale ouders en leerkrachten die met boeken aan de slag willen!

...leerkrachten die rijke teksten zoeken voor de kinderen vanaf een jaar of 8.

...iedereen die wil weten wat voor advies de bok voor de chagrijnige geit heeft.

 

Samenvatting/Omslag


Het eerste liedjesprentenboek van het trio De Groot-Van der Steen-Janssen, Soms als ik een vlinder zie, sloeg in als een… vlinder: veelkleurig, verrassend, veelzijdig en vernieuwend. Zoals in de recensie op bazarow.nl stond: ‘een schatkist waar een gezin lang iets aan kan hebben (…) een gul boek dat met liefde en aandacht is gemaakt. Ik word er wel hebberig van. Het smaakt naar meer!’


En nu is er meer! Maak kennis met de bok en de geit, de vliegenzwam, de krokodil en talloze andere wezens die het bonte universum van Boudewijn de Groot bewonen. Laat je meevoeren naar een carnaval, herken je in de liedjes ‘Best een beetje bang’ en ‘Ik wou dat ik het wist’ en droom weg bij de kleurrijke, fantasievolle prenten van Mark Janssen terwijl je luistert naar en meezingt met de nu eens vrolijke, dan weer weemoedige, dan weer verwonderlijke liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen. Dit boek, inclusief cd, moet je hebben.


Comments


bottom of page