top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

Is dát kunst? | Een handleiding voor creatieve breinen


Stel je voor, je loopt door een kunstmuseum. Neem het Boijmans van Beuningen in Rotterdam of het Kröller-Möller op het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dan zijn er vaak momenten dat ik denk: jeetje, zelfs een kleuter kan dit maken. (Ik begin mijn bespreking lekker controversieel). Vaak moet ik dan denken aan het verhaal van het ei van Columbus. Nadat Columbus had ontdekt dat de wereld rond was (wat hij achteraf helemaal niet had gedaan), ging hij met een aantal mannen aan tafel. Zij beschimpten zijn uitvinding en zeiden dat iedereen dat wel kon doen als zij de middelen hadden gehad. Toen zei Columbus: "Ooh ja?, kan jij een eitje recht op laten staan?" en hoe de mannen het eitje dat ze voor hun neus hadden liggen ook probeerden rechtop te zetten, het lukte niet. Toen pakte Columbus het eitje en met een harde klap liet hij het eitje op de tafel belanden (gelukkig was het een gekookt eitje). "Zo, nu staat hij wel rechtop!" De andere mannen zeiden: "Ja, als ik wist dat dit mocht, was het mij ook wel gelukt!" Waarop Columbus reageerde: "Je hebt het niet bedacht, niet geprobeerd en dus heb je het niet gedaan. Ik wel!" En zonder de anderen ook maar een blik waardig te gunnen, liep hij hoogmoedig de kamer uit.


Zo zie ik moderne kunst ook. Het is het uitbuiten van je creatieve geest en doen waar anderen overheen kijken. Iedereen kan een vloer maken van pindakaas en het dan kunst noemen, maar niemand anders dan Wim T. Schippers kwam op het idee. Moderne kunst gaat over het bedenken en over het conceptuele ervan en dat laat het boek Is dàt kunst? zien. Ook laat het zien dat moderne kunst meer is dan de pindakaasvloer van Wim T. Schippers of de strepen van Mondriaan, maar dat er ook met kunst vaak een protest wordt gevoerd.


Zo hadden Fischli en Weiss, om het klimaatprobleem te duiden, een sneeuwpop gemaakt in een ijsmachine. Hiermee lieten ze zien dat er straks alleen nog maar sneeuw te zien is, als het wordt afgekoeld in een machine. Nog vele voorbeelden van dit soort kunst zijn te vinden in het boek Is dát kunst? Het heeft mij vele nieuwe inzichten gegeven. Namelijk, dat er bij veel kunstwerken veel meer achter zit dan we aanvankelijk weten. En het irritante is, is dat we het eigenlijk continu onderwaarderen.


Is dát Kunst? bestaat uit 11 hoofdstukken, die allen zijn opgebouwd uit een aantal kunstwerken. Iedere bijzondere kunstenaar wordt genoemd en vaak onbegrepen helden als Pablo Picasso, Bansky, Damien Hirst, Keith Haring en Salvador Dali, krijgen een plek in het boek. Ook fascinerende andere kunstenaars komen aan bod die minder bekend zijn (wellicht wel tussen de echte kunstexperts). Het boek laat je nadenken over wat kunst nou precies is en op iedere pagina staat een QR-code om naar het kunstwerk te gaan en daar staat een denkvraag bij. Ik merk ook dat sommige kunst me aanspreekt en andere kunst weer wat minder, maar dat maakt het boek ook zo interessant. Het laat je nadenken over wat je smaak is en of moderne kunst nou zo "raar" is als veel mensen vinden.

 

Dit boek raad ik aan voor...

... kunstliefhebbers

... moderne kunsthaters

... dus eigenlijk voor iedereen

 

Omslag/Samenvatting

  • Een vloer vol verfspatten, een haai op sterk water. Is dat kunst?

  • Een kamer vol aarde, een museum vol afval. Is dàt kunst?

  • Een sneeuwman in een museum, een brug als cadeautje. Is dàt kunst?!

Dat kan ik ook!

Moderne kunst, Vreemd en moeilijk? Helemaal niet! Dit boek legt 150 bijzondere werken helder uit. Duik in de laatste 100 jaar kunstgeschiedenis, met de belangrijkste werken, de sterkste verhalen en de meest bizarre ideeën.

Comments


bottom of page