top of page
Foto van schrijverLeesdetective Sander

Het Grote Kabouterboek (3+) | Prachtig lesmateriaal voor kleuters!

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


Mensen zijn gek op kabouters. Ze zijn terug te vinden in tal van sprookjes en natuurlijk in het best bezochte pretpark van Nederland: De Efteling. Niet alleen in sprookjes, maar ook in andere verhalen is de kabouter goed vertegenwoordigd. Dat de kleine wezentjes ook best zelf een heel boek kunnen dragen, bewijst onder andere Het Grote Kabouterboek. Dit boek van Maciej Szymanowicz en uitgeverij Baeckens is namelijk jouw informatiebron voor alles wat met de fictieve wezentjes te maken heeft!


En die stormvloed aan grappige informatie begint met twee basisvragen: welke soorten kabouters zijn er en waar komen ze vandaan? Na deze korte kennismaking van een bladzijde lang leren we steeds meer over het leven van de kabouter. In welke voertuigen verplaatsen ze zich? Welke kabouterziektes bestaan er? Al deze dingen worden met een dikke knipoog verteld. Een tekst die middenbouwers best zelf kunnen ontrafelen. Het boek komt echter pas echt tot zijn recht in de onderbouw. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Backens enkele prachtige lesbrieven heeft ontwikkeld die je met dit boek kunt uitvoeren.


Het boek stelt voor om als leerkracht het boek erbij te pakken en te vertellen dat er klaskabouters aanwezig zijn. Ze zijn nooit gesignaleerd, maar ze hebben een briefje achtergelaten. Om de kinderen te bedanken voor hun gastvrijheid, willen de klaskabouters de Olympische Kabouterspelen organiseren!


Naast deze spelen zijn er nog drie lessuggesties. Wat dacht je van een kabouter die een verhaal zoekt voor het slapengaan? Hij heeft de hulp nodig van de kinderen. Er zit zelfs een woordspelletje bij voor beginnende lezers. Al deze prachtige lessen kun je hier vinden.


Al met al is Het Grote Kabouterboek simpelweg een heerlijk boek met een ongelofelijke dosis aan fantasie. De lessuggesties zijn leuk, maar als leerkracht zou je nog veel meer activiteiten met dit boek kunnen bedenken. Het vormt een ideale ingang voor creatieve opdrachten. Kabouters lenen zich namelijk uitstekend voor allerlei projecten, aangezien ze in alle soorten en maten voorkomen. Een vermakelijk boek dus dat zeker eens het bekijken waard is!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...meesters en juffen in de onderbouw

...fans van kabouters

...scholen die graag werken met projecten

 

Samenvatting/Omslag


Kabouters bestaan niet. Bovendien zijn ze onzichtbaar. Je begrijpt dus wel dat het bestuderen van hun leven en gewoontes niet zo eenvoudig is. Daarom is het boek dat je nu vasthoudt natuurlijk ontzettend bijzonder! Dit boek is het resultaat van vele uren wetenschappelijk onderzoek. En ook van jarenlang fantaseren. Je zult er interessante dingen van opsteken, zoals: * waar komen kabouters vandaan? * waar wonen ze? * hoe verplaatsen ze zich? * welke sporten beoefenen ze? * hoe zien ze eruit aan de binnenkant? * wat doen ze de hele dag? * wat is het verschil tussen tuin-, bos- en sprookjeskabouters? O ja! Dit boek leert je ook iets over kabouterziektes, ochtendkabouters, kamerplantkabouters, het Ministerie van Verloren Voorwerpen en nog meer dingen die je over kabouters moet weten. En er zijn veel paddenstoelen. Jummie.

Comments


bottom of page