Er zijn tal van emoties die mensen gedurende de dag kunnen tonen. De een is er beter in dan de ander, dat is een feit. Dat kan zelfs het geval zijn als je al meer dan zestig jaar op deze aardkloot rondloopt. Kinderen zijn nog volop bezig met het ontdekken van zichzelf en hoe zij zich bij bepaalde situaties voelen, maar ook hoe zij zich daarbij kunnen uiten. Er kunnen zelfs hele onderzoeken en hulptrajecten aan te pas komen. Lector Orthopedagogie Steven Gielis weet er alles van en besloot samen met Louise Marie Leuwers een boek te maken waarin tien verschillende emoties centraal staan.
De reis die je in dit boek kunt afleggen, maak je niet alleen. Al aan het begin van het boek maak je kennis met Voel: een klein figuurtje met een enorme voelspriet op zijn hoofd. Hij voelt heel veel en deelt dit graag met de lezer. Samen reis je langs verschillende emoties waarin Voel verschillende gedragingen uitbeeldt. Dit alles gebeurt in kleurrijke pagina's.
De eerste emotie die het boek aandoet is de emotie 'Liefde'. Hierin zien we Voel knuffelen en verliefd naar de lucht staren. Bij de emotie 'Boosheid' zien we Voel dan weer porren in een vulkaan en onzeker naar zijn eigen spiegelbeeld staren, terwijl de bliksemschichten boven hem in de lucht tekeer gaan. De basistekening is het startpunt waaruit een emotie altijd wordt benaderd. Bij deze basistekening zie je enkele vragen die een ingang bieden voor een gesprek, samen met wat zoekopdrachtjes.
Na het zien van een basistekening, komt de informatie. Eerst is daar de uitleg van een emotie, gevolgd door een checklist met gebeurtenissen die jou kunnen triggeren. Bij onzekerheid kan dat bijvoorbeeld 'worden uitgelachen' of 'iets nieuws proberen' zijn. Vervolgens wordt nog teruggeblikt op de basistekening, zijn er eventueel wat doe-opdrachten en zijn er ademhalingsoefeningen om te doen. Die laatste is bij de meeste emoties wat repetitief, maar mogelijk wel effectief.
Het Grote Boek van Alle Emoties is een welkome aanvulling in het landschap van boeken rondom sociaal-emotionele ontwikkeling. Veel kinderen worstelen met hun gevoelens en met hoe ze deze moeten uiten. Een goede lesactiviteit of gesprekken thuis in combinatie met dit boek, kan soms al verrassende inzichten geven. Je kunt een emotie opzoeken wanneer deze actueel is, maar je kunt ook de reis samen met een kind beleven wanneer er niet acuut iets aan de hand is. Zo bied je ze mogelijk wat tools om mee aan de slag te gaan.
Vanwege de waarde die het boek kan hebben voor emotieregulatie bij kinderen, heb ik besloten het een AANRADER te geven. Een boek dat interessant is voor tal van schoolklassen en gezinnen om in te zetten.
De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!
Klik hier voor alle aanraders!
Ik raad dit boek aan voor...
...kinderen die stoeien met hun emotieregulatie.
...leerkrachten en ouders die stoeien met de emotieregulatie van een kind.
...iedereen die zelf wel wat tips kan gebruiken!
Leesdetectives Biebmonster
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!
Hoi, ik ben Lucas!
Verhalen zijn leuk, maar het liefst lees ik een boek met lekker veel informatie. Een informatief boek dus! Volwassenen noemen dat non-fictie. Wat dacht je van een boek over de Eerste Wereldoorlog? Of een boek over de Romeinen? Er valt zoveel te leren! Het is net als op mijn foto: mond open en opslurpen die informatie! In de bibliotheek vind je mij in vijf verschillende versies, elk met een ander onderwerp!
Samenvatting/Omslag
Als emoties het overnemen, schieten woorden soms tekort, zeker bij kinderen. Het grote boek van alle emoties laat je in het hoofd van je kind kijken, zelfs als woorden ontbreken. De grote, kleurrijke zoekplaten, waarin telkens een emotie centraal staat, geven je kind handvatten om duidelijk te maken waar het mee worstelt. Bijkomende tips en opdrachten zorgen ervoor dat je als ouder perfect weet hoe je met de emoties van je kind kunt omgaan en erop inspelen.
Comments