top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

Hart van Staal | Robotica voor gevorderden


De invloed van AI is een hot item. Niet alleen ChatGPT is in Nederland iets waar ontzettend veel belangstelling naar is, maar ook andere zaken rond AI trekken de aandacht. De vraag is vaak: is het een vloek of een zegen? Experts zeggen dat de waarheid wel ergens tussenin ligt. Schrijvend Nederland ziet het iets minder rooskleurig in (ook al is dat natuurlijk veel interessanter om over te schrijven). Zo schrijft Mirjam Mous in Boy 7 en Girl 6 over gedaanteverwisselingen en chips die jou besturen en schrijft Neal Shusterman in Zeis dat er mensen zijn die anderen moeten doden, omdat de computer dat zegt. In Alex Niemand kan Alex naar de niet zo fijne toekomst reizen en heb je steeds meer reizigers die naar het verleden komen om naar Alex te komen kijken. Vrij dystopisch dus. Toch doet ook Simon van der Geest ook een duit in het zakje.


Zina en Ravi wonen op het eiland en de gouverneur is daar de baas. De gouverneur wil zo min mogelijk muziek op het eiland, want "muziek is schadelijk." Als Zina op een dag op het strand komt, ziet ze een man liggen en hij ligt in het zand en is bijna dood. Hij mompelt wat en als Zina gaat kijken heeft hij het over zijn zoon Isham. Hij vertelt haar dat zijn vader niet echt is en dat hij niet naar het ziekenhuis wil. Maar Zina maakt zich zo'n zorgen dat ze een robot belt om hem op te lappen.


Ravi speelt graag gitaar en kan niet zo goed slapen. Wanneer hij naar zijn ouders wil om dat te vertellen, is hun deur op slot. Hij denkt dat ze iets raars aan het doen zijn, maar hij hoort niets. Het is angstvallig stil en hij besluit toch te gaan kijken. Dan ziet hij dat er een blauw licht uit hun oren schijnt en dat ze met hun ogen open liggen. Als hij later er ook nog achter komt dat ze aan de stekker liggen, wordt hij gek. Wie zijn die "robots?" Als hij samenkomt met Zina, komen ze achter het ene na het andere mysterieuze geheim. En als ze dan ook nog samenkomen met een drummer en een bassiste, is het feest compleet. Als dan op een dag hun instrumenten zijn afgepakt, gaan ze die proberen te redden. En zo rollen ze van het ene in het andere probleem. Kunnen ze al die problemen oplossen?


Simon van der Geest is inmiddels één van de meest prominente schrijvers in het kinderboekengilde. Met zijn twee Gouden Griffels en zijn boeken weet hij zowel kinderen als volwassenen te pakken. In Hart van Staal laat hij zien dat hij ook de kunst van het futuristische beheerst. In dit angstaanjagende verhaal weet Van der Geest vele thema's te raken, zoals AI en de gevaren hiervan, creativiteit en muzikaliteit, vriendschap, liefde, samenwerking en opstand. Waanzinnig komt dit samen in een verhaal dat barst van de mooie zinnen, waar ze horen en niet te vergeten, de muziek die erbij is gemaakt.


De liedjes die Ravi en Zina spelen, zijn namelijk uitgebracht op Spotify. Je kunt ze hier luisteren. De nummers komen ook aan bod in het boek en geven het verhaal net even de jus die het nodig heeft. Zo heb ik ervoor gekozen dat iedere keer dat ze een nummer speelden, het nummer ook echt op te zetten. Zo was ik bij die situatie en zag ik nog beter voor me wat er gebeurde. Hierdoor heeft het verhaal nog een extra dimensie gekregen. Door de geweldige taal ("Het is alsof hij met zijn tonen en warme akkoorden haar stem omarmt. Alsof hij de rivier is en zij het bootje. Hij draagt haar, voert haar mee. En af en toe tilt hij haar op een golf en reiken ze samen nog hoger, verder en mooier"), de toffe toevoeging van de muziek en het waanzinnige verhaal, moeten we Simon van der Geest feliciteren met zijn tweede Leesdetective AANRADER!

 

De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!


Klik hier voor alle aanraders!

 


Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van futuristische boeken

... iedereen die houdt van muziek

... een ieder die ook graag op iedereen schiet met een waterpistool

 

Samenvatting/Omslag

Ravi is wanhopig. Concerten waren al niet meer toegestaan op het eiland, maar nu worden ook muziekinstrumenten verboden! Muziek zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hoe kan Ravi nou leven zonder zijn gitaar? Zijn ouders begrijpen niets van zijn paniek, maar met hen is sowieso iets raars aan de hand. Ravi heeft op een nacht ontdekt dat ze slapen met hun ogen wijd open, en dat er blauw licht uit hun oren schijnt…

Via een oproep komt hij erachter dat hij niet de enige is; ook Zina uit zijn klas heeft vreemde dingen gemerkt aan haar vader. Op een geheime plek in het bos ontmoeten ze Blinker en Mink, die hen de schokkende waarheid vertellen. Hun ouders zijn geen mensen, maar robots!


Een razend spannend verhaal van tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest, dat speelt in de nabije toekomst. Met illustraties van Martijn van der Linden.


Luister naar het verhaal en de muziek bij Storytel.

Comments


bottom of page