Het is een situatie dat je als leerkracht in het basisonderwijs vaak genoeg hebt meegemaakt: iemand in je groep wordt buitengesloten. De redenen kunnen ver uiteenlopen. Het kan het uiterlijk zijn, de etniciteit of soms het karakter. Als leerkrachten hebben we de verantwoordelijkheid om met kinderen hierover in gesprek te gaan. Om een pedagogische sfeer te creëren waarin iedereen mag zijn wie hij of zij wil en dat er naar elkaar wordt geluisterd wanneer er verschillen zijn. Deze gesprekken zijn soms lastig te voeren, maar prentenboeken vormen hiervoor vaak een prachtige ingang. Zo ook Gewoon Ted van Veltman Uitgevers, waarin een draak er alles aan doet om geliefd te zijn.
Ted is een draak die woont in het bos, maar hij is niet zo geliefd. Hij leest boeken over hoe hij vrienden moet maken, maar het wil simpelweg niet lukken. Wanneer hij met met de vossen een balspel wil spelen, rennen ze voor Ted weg. Zelfs wanneer hij taarten brengt naar andere dieren in het bos, worden deze niet met gejuich verwelkomd. De rook uit de neusgaten van draak zorgt voor angst en zijn uiterlijk doet vermoeden dat hij snode plannen heeft, maar Ted heeft geen kwade bedoelingen. Ted wil gewoon graag vriendjes maken.
Wanneer Ted weer eens zijn ware identiteit verbergt als hij een wandeling naar de stad maakt, ziet hij dat er een groot picknickfeest wordt gehouden door de beren. Eén nadeel: je moet wel een beer zijn om deel te mogen nemen. Ted besluit zijn creativiteit te gebruiken en maakt een prachtig berenkostuum. Het is zo'n prachtig kostuum dat de beren niet doorhebben dat hij eigenlijk een draak in vermomming is. Op het feest is Ted geliefd. Zijn grapjes slaan aan en hij kan prachtige ballondieren maken, maar uiteindelijk lijkt het toch mis te gaan...totdat er een prachtig einde zich ontvouwt.
Gewoon Ted is een vertaling van het oorspronkelijke Just being Ted van Lisa Sheehan en opnieuw uitgegeven door Veltman Uitgevers. Zoals de inleiding eigenlijk al aangaf, zijn dit boeken die een ideale opening bieden voor een gesprek over buitensluiten. Een verhaal dat kinderen leert kijken naar het innerlijk en niet naar uiterlijke kenmerken. Het is een verhaal dat niet alleen bij kleuters, maar ook bij middenbouwers en zelfs bovenbouwers heel duidelijk kan maken wat voor problematiek zich eigenlijk in een klas kan voordoen. Niet alleen in de klas overigens, maar ook daarbuiten. Ook bij volwassenen. Daarnaast is het stiekem ook gewoon een feel good verhaaltje en daar zijn we nooit vies van, toch?
Wij raden dit boek aan voor...
...leerkrachten die gesprekken willen aangaan over buitensluiten
...kinderen die twijfelen of ze zichzelf wel moeten zijn
...lezers die wel een feel good moment kunnen gebruiken
Samenvatting / Omslag
Ted de draak is op zoek naar vriendjes, maar iedereen is bang voor zijn scherpe klauwen en de rookwolken die uit zijn neus komen. Daarom verkleedt hij zich als beer voor het grote picknickfeest in het bos. Zou zijn vermomming helpen? Of ontdekt hij dat hij ook vriendjes kan maken door gewoon Ted te zijn?
Lisa Sheehan is een illustrator en grafisch ontwerper uit Bedfordshire in Engeland. Daar woont ze samen met haar man, twee dochters en twee gigantische, roodharige Main Coon katten.
Comentários