Wie totaal geen context zou krijgen en recht op de man gevraagd zou worden waar het boek met de titel 'Een slijmzoen voor je oma' over zou gaan, zal allereerst de wenkbrauwen fronsen. Vervolgens zouden er gerichte gokken plaatsvinden over een fictieboek waarin een kleinzoon avonturen beleeft met zijn oma. Of een wraakzuchtige kleindochter die de zoenen van oma zo zat is, dat ze de meest extreme zoen zelf weet te ontwikkelen. Maar nee, deze gokjes zouden er allemaal mijlenver naast zitten. Een slijmzoen voor je oma is namelijk een non-fictie boek van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink. Laatstgenoemde kennen we al van de serie Game Helden, maar Meeuwsen... waar is die dan van?
Goede vraag, ook al heb ik hem zelf gesteld! Hiervoor moest ik zelf namelijk ook even onderzoek doen. Wat blijkt: dit mag dan wel zijn eerste kinderboek zijn, maar schrijven over dieren en de natuur doet hij al langer. Onder andere items in National Geographic Junior, Wild van Freek en het AD zijn al de revue gepasseerd. Dit alles deed hij op zijn eigen, kenmerkende wijze. Korte zinnen. To the point. Je snapt 'm.
In Een slijmzoen voor je oma gaan we op zoek naar de tofste zeedieren die niemand kent. Kom dus niet aan met dolfijnen, haaien en orka's; die zullen je pad niet kruisen. Het zijn welgeteld 37 andere dieren die aan je worden voorgesteld. Het zijn hoogstwaarschijnlijk dieren waar je niet zo snel van hebt gehoord. De dekenoctopus, de koekjessnijder, de ijswalvis... noem het maar op. Oh ja, de blobvis verschijnt ook ten tonele, maar eindelijk wordt zijn ware gedaante eens uit de doeken gedaan!
Net als dat er een zee is vol dieren die waarschijnlijk niemand kent, is er ook een hele lading aan informatieboeken die over elkaar heen buitelen op zoek naar erkenning. De vraag is wat Een slijmzoen voor je oma dan doet om daar bovenuit te steken. Het is de combinatie van de prachtige vormgeving van Paco Vink (dit is een hele andere stijl en koek dan Game Helden) en de gevatte schrijfstijl van Matthijs Meeuwsen. Hij doet overkomen alsof hij het allemaal niet zo serieus neemt, terwijl de teksten die hij schrijft rijk zijn van feitelijke waarheden. Dit zorgt ervoor dat kinderen die over het algemeen op zoek zijn naar humor of spanning, ook bij dit verhalende informatieboek aan hun trekken komen. Elk dier wordt in maximaal vier pagina's uit de doeken gedaan. De bladspiegel is relatief rustig en daardoor niet overweldigend. Wat stiekem ook wel eens fijn is, is dat je voor een informatieboek niet meteen de planken van je IKEA-kast moet verplaatsen omdat het zo gigantisch is.
Al met al is Een slijmzoen voor je oma een fantastisch non-fictie boek dat een stijl hanteert dat de hedendaagse jeugd ongetwijfeld kan waarderen. Door de gevatte humor zou het zelfs ook nog als een verkapt voorleesboek door het leven kunnen gaan. De combinatie van alles wat hierboven is opgesomd zorgt ervoor dat ik niets anders kan dan dit boek aanbevelen voor elke schoolbieb en boekenkast in dit koude kikkerlandje. Een nieuwe Leesdetective Aanrader is geboren.
De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!
Klik hier voor alle aanraders!
Ik raad dit boek aan voor...
...kinderen die houden van zeedieren.
...lezers die houden van to-the-point non-fictie.
...iedereen die beweert dat non-fictie saai is!
Samenvatting / Omslag
Naar schatting zijn negen van de tien zeedieren nog niet door wetenschappers ontdekt. En de dieren die we wel kennen, proberen we vaak zo snel mogelijk weer te vergeten. Omdat ze niet knuffelachtig genoeg zijn. Te gladjes. Lelijk ook vaak. Daarom heeft nog bijna niemand gehoord van de klapmuts, het krabbezakje of de koekjeshaai. Zonde! Man, je moet eens weten wat die beesten allemaal kunnen.
In Een slijmzoen voor je oma maak je kennis met de koekjeshaai, de kerstboomworm, de klapmuts en veel andere toffe zeedieren die niemand kent. Informatief, verrassend en heel grappig!
Comentários