top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

Duizend-en-één paarse djellaba's (3+) | Wat doe je als je je ouders kwijt bent in het buitenland?


Duizend-en-één paarse djellaba's, gottmer, Lisa Boersen, Hasna ElBaamrani, Annelies vandenBosch, cover

Ik weet nog goed dat, toen ik klein was, er één ding was wat ik eng vond aan het buitenland: mijn ouders kwijt raken. De rillingen gaan nog steeds over mijn rug. Maar Yannick, zijn spinnen niet enger? Die kleine achtpotige wezentjes die muggen opeten verdwijnen in mijn ogen al heel snel op de achtergrond, als je nadenkt dat je dan midden op een onbekend marktplein staat, met vreemde mensen in een vreemde taal en je bent je ouders kwijt. Nu moeten jullie niet meteen het idee krijgen dat Duizend-en-één paarse djellaba's een heel eng boek is (want dat is het voor de gemiddelde mens niet), maar voor mij was het een nachtmerrie. En ja, hoe wordt dat opgelost?


Duizend-en-één paarse djellaba's gaat over Esmaa. Zij woont met haar ouders en broertjes in Nederland, maar gaat ieder jaar op reis naar haar opa en oma in Marokko. Naar Marrakech om precies te zijn. Eenmaal bij opa en oma wil Esmaa maar één ding: naar de indrukwekkende markt van Marrakech, waar acrobaten, slangenbezweerders en waarzeggers zijn. Daar waar het altijd lekker ruikt. Zo kan je de sfeer van het land van je voorouders perfect proeven. Maar dan slaat het noodlot toe! Esmaa raakt haar moeder kwijt. Het enige wat ze weet van haar moeder is dat ze een nieuwe paarse djellaba aanheeft. Vindt ze haar moeder nog terug in de menigte? Of vindt haar moeder haar terug?


Duizend-en-één paarse djellaba's gaat over een aantal thema's. Zoals rustig blijven in een noodsituatie en het feit dat de meeste mensen je willen helpen als je in de problemen zit. Toch is het een thema wat natuurlijk enorm herkenbaar is voor de kinderen met een migratie-achtergrond. Velen gaan naar het land van hun voorouders of hun ouders op vakantie en nemen vele dingen mee. Achterin het boek staat dat Lisa Boersen en Hasna ElBaamrani dezelfde ervaringen hebben gehad toen ze jonger waren. Dat maakt het natuurlijk een zeer interessant boek!


Het boek Duizend-en-één paarse djellaba's is in de klas op verschillende manieren te gebruiken. Het tofste zou zijn, als je kinderen hebt met dezelfde ervaringen als Esmaa in dit boek en om die te laten uittekenen. Hoe bezoek jij jouw land in de vakantie? Natuurlijk kan je met de kinderen zonder een migratie-achtergrond leren hoe het is om op te groeien met een migratie-achtergrond. Het verbinden in de klas is in onze ogen de manier waarop we ook verbinding moeten zoeken in de toekomst en het enige dat helpt is elkaar te begrijpen! En daar helpt Duizend-en-één paarse djellaba's enorm bij.


Het boek zit bij de Prentenboeken Top 10 van 2022 en dat is natuurlijk volgens ons meer dan terecht. Het verhaal is luchtig en grappig (ook al was het één van mijn grootste nachtmerries als kind) en het thema is in onze ogen herkenning bij kinderen met een migratie-achtergrond en verbinding voor kinderen zonder een migratie-achtergrond. Duizend-en-één paarse djellaba's is in onze ogen een must op een binnenstad school, maar eigenlijk ook op een buitenstadschool (in hoeverre dat een woord is).

 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die meer willen weten over het wel en wee van kinderen met een migratie-achtergrond

... leerkrachten die hun kinderen over hun reis naar Marokko willen vertellen

... een ieder die nog steeds over zijn verlatingsangst wil komen

 

Samenvatting/Omslag

Op vakantie naar familie in het buitenland! Pindakaas en chocopasta gaan mee heen, saffraan en oranjebloesemolie gaan mee terug. Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden. De vele zomers die Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani bij familie in het buitenland doorbrachten waren de inspiratie voor dit betoverende prentenboek. Annelies Vandenbosch bracht het tot leven met haar sprankelende illustraties.


Comments


bottom of page