top of page
Foto van schrijverLeesdetective Sander

Dit boek gaat over Nederland | Een vrolijke inburgeringscursus lite voor kinderen

Hoewel wij Nederlanders vooral over heel veel dingen klagen, zijn er ook genoeg dingen om trots op te zijn. Persoonlijk heb ik vaak dat wanneer ik een aantal weken in het buitenland ben geweest, ik vaak blij ben met hoe dingen hier geregeld zijn. Er leven hier geen mensen onder schrijnende omstandigheden in krottenwijken en ook de veiligheid is hier goed geregeld. Als kind zou je zomaar eens beïnvloed kunnen worden door alle negatieve verhalen om ons heen. Gelukkig zijn er ook nog kinderboeken die ons land in een wat positiever daglicht plaatsen. Een van die boeken is Dit boek gaat over Nederland.


Deze titel is verschenen bij de nieuwe uitgeverij Flora die eind vorig jaar (oktober 2023) het levenslicht zag. Het is meteen ook het eerste boek dat onder hun vleugels is verschenen. Dit boek gaat over Nederland vertelt het verhaal over een land dat door de eeuwen heen is veranderd. De tijd van klompen, molens en stamppot ligt ander ons: alleen de stad Rotterdam kent al meer dan 170 verschillende nationaliteiten. In het boek wordt aandacht besteed aan dat waar Nederland nog steeds bekend om is (koeien, kaas, klompen en tulpen), maar is er ook oog voor onze vieringen waar tegenwoordig ook ruimte is voor Keti Koti, Halloween en de Pride.



Verder wordt er niet alleen gekeken naar het heden, maar ook een terugblik geworpen in de geschiedenis van Nederland. Zo hebben de Nederlanders met de microscoop en duikboot belangrijke uitvindingen gedaan (wist je dat Babi Pangang ook Nederlands is?!). Het boek is in groot formaat uitgegeven en betreft een echt kartonboek, waarmee het uitstekend geschikt is om in de onderbouw en groep 3 in te zetten. Dit is ook waar de tekst zich voor leent. In de middenbouw (groep 4/5) zouden kinderen de teksten zelf kunnen lezen, maar hoofdzakelijk zal dit boek door een volwassenen worden voorgelezen.

Al met al is Dit boek gaat over Nederland een fijne toevoeging aan het kinderboekenlandschap. Het vertelt op een kleurrijke en laagdrempelige manier over Nederland in een notendop, zodat de kleuters zich al wat meer bewust kunnen worden van het land waarin ze wonen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders die Nederland aan hun kinderen willen voorstellen.

...scholen die met NT2-leerlingen werken. Dit is een laagdrempelig boek.

...alle azijnzeikers die Nederland zo verschrikkelijk vinden.

 

Samenvatting/Omslag

Welkom in Nederland


Misschien wel het land waar jij geboren bent of al een poosje woont. Het kan ook zijn dat je hier gezellig op bezoek bent. Blader mee en ontdek de grote diversiteit van dit kleine landje, waar je mag zijn wie je wilt zijn. Van Nederlandse uitvindingen en typische gebruiken tot herkenbare belevenissen. Aan de hand van kleurrijke illustraties en verrassende weetjes stap je in de gezellige wereld van de lage landen.


Met dit boek leren kinderen Nederland op een speelse manier kennen.


Thema's: Nederland, we zijn hier samen, inclusiviteit, tradities, jezelf zijn.


Comments


bottom of page