top of page

De Zoemsteen - Verhalen uit de grond | Uit de grond kun je over van alles fantaseren

  • Foto van schrijver: Leesdetective Yannick
    Leesdetective Yannick
  • 22 apr
  • 3 minuten om te lezen
De zoemsteen, verhalen uit de grond, Bliksemlezen, Arend van Dam, cover
Klik op het boek om lokaal te bestellen.

Echte geschiedkundigen doen dat graag, fantaseren over dingen die ze gevonden hebben. Zij noemen dat "hypotheses maken." Maar eigenlijk is dat het leukste van geschiedenis. Het verhaal bedenken en dan daarmee aan de haal gaan. Toen ik geschiedenis studeerde, werd ik gewezen op het feit dat dit heel erg gevaarlijk was. Een oude leraar zei dan: "Je mag nooit in de geschiedenis de wat als-vraag stellen, want de uitkomst daarvan is in het ongewis." Maar toch zijn er van die vragen die ik interessant vindt. "Wat als Hitler nooit had bestaan?" of "Wat als Belgiƫ nog bij Nederland zou horen?" en dan natuurlijk "Wat als Donald Trump nooit aan de macht was gekomen?" Allerlei vragen die er niet toe doen, maar wel interessant zijn. Soms mag je dit als historicus ook doen. Wanneer er bijvoorbeeld een eeuwenoude kruik uit de grond wordt gehaald, maar er zijn geen bronvermeldingen van kruiken uit die omgeving. Dan kun je dus fantaseren wat die kruik is geweest. En precies dit heeft Arend van Dam gedaan.


De Zoemsteen is een boekje geschreven in de nieuwe serie van Van Holkema en Warendorf die heet: Bliksemlezen. Superinteressant, want het zijn boekjes voor kinderen vanaf 7 jaar (dus makkelijk lezen) en ze zijn voornamelijk informatief. De Zoemsteen gaat over de verschillende vondsten die zijn gedaan in Nederland. Soms vindt men een kies van een mammoet en de andere keer een mysterieuze kring van palen. De vraag is, hoe is die kring gebruikt? Maar ook bijvoorbeeld, hoe heeft die mammoet geleefd? Arend van Dam heeft in een 8-tal verhalen geprobeerd een beeld te schetsen van verschillende tijden, op verschillende plekken, aan de hand van gevonden voorwerpen.


En dit is hem natuurlijk heel fijn gelukt! Dit is nou echt zo'n serie die je zou kunnen lezen in de middenbouw met een groep 4. Met elkaar en dan met elkaar praten over de tekst. Perfect voor closereading. Maar het is zeker ook leuk voor kinderen die net zijn begonnen met lezen, die dit soort dingen heel erg tof vinden. Ook kinderen die graag in de natuur te vinden zijn,of kinderen die helemaal gek zijn op het Archeon en andere musea, kunnen met deze verhalen aan de slag. En ik geloof echt dat er daar nog wel een aantal van zijn!



Ook enthousiasmeert het om zelf eens te gaan graven in de grond. Te zoeken naar die verborgen pareltjes die er in de grond te vinden zijn. Dat maakt het des te leuker dit boek te lezen. Ook mag er even stilgestaan worden bij de verschillende prachtige illustraties in het boek van Roland Sillem. Deze zijn zo gemaakt dat de lezer direct doorheeft waar het om gaat. Dus de plaatjes ondersteunen het verhaal. Arend van Dam heeft de verschillende verhalen ook in verschillende tijden geschreven. Wat jammer is, is dat er weinig aanknooppunten zijn wanneer dit is. Ik weet dit wel en ik weet ook wel dat het voor de doelgroep nog niet hoeft, maar ergens had ik dat als educatieve waarde wel fijn gevonden. Wat wel fijn is, is dat de verhalen in volgorde van tijd zijn beschreven. Al met al ben ik erg enthousiast geworden over de verschillende verhalen en is dit echt een close readingtopper voor de middenbouw. Ik ga deze serie Bliksemlezen ook goed in de gaten houden!



Ā 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van geschiedenis en net zijn begonnen met lezen.

... eenieder die gek is op graven in de tuin en fantaseren over de dingen die je vindt.

... eenieder die ook een zwaard rond maakt omdat het anders niet past in je huis

Ā 

Leesdetectives Biebmonsters

Ravi, AVI-boekjes, Leesdetectives Biebmonster

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!


Hoi, ik ben Ravi!

Ik ben nog aan het leren om te lezen. Daarom lees ik boeken die speciaal gemaakt zijn om te leren lezen. Ze noemen dat soms ook wel AVI-boekjes. Het is belangrijk dat ik vooral veel leeskilometers maak, zodat ik uit steeds meer boeken kan kiezen!

Ā 

Samenvatting/Omslag


Het eerste deel in een fijne nieuwe serie voor leergierige lezers

In een toegankelijk geschreven stapelverhaal vertelt Arend van Dam over zeven bijzondere archeologische vondsten van Nederlandse bodem. De kies van een mammoet bijvoorbeeld. Dit magnifieke dier liep hier tienduizend jaar geleden rond tussen gevaarlijke dieren als de holenbeer, de grottenleeuw en de sabeltandtijger en de mens. En over een rode jurk van zuivere zijde van 300 jaar oud, die gevonden werd in het wrak van een schip. Van wie was deze jurk? Wat is er met haar gebeurd? En over de intrigerende zoemsteen van 7500 jaar oud, waarvan we nog steeds niet zo goed weten wat je ermee kon doen. Maakte hij muziek? Kon je ermee spelen? Of kon je er misschien mee om hulp roepen?

De zoemsteenĀ is een boeiende verhalenbundel voor beginnende lezers. Roland Sillem maakte de prachtige illustraties.



ć‚³ćƒ”ćƒ³ćƒˆ


bottom of page