Van mijn Lerarenopleiding Geschiedenis weet ik het nog heel goed het studeren van jaartallen: 1492 Columbus ontdekte Amerika, 1275 Marco Polo komt aan in het Mongoolse Rijk, 1595 De Houtman rondt de Kaap, 1642 Abel Tasman ontdekt Tasmanië etc. Zo zat ik daar, maar wat leerde ik nou echt? Weet ik nu welke gevaren deze mannen hebben doorstaan? Weet ik welke tegenslagen ze hebben overwonnen? Mijn conclusie werd: "Jaartallen zijn onbeduidend, tenzij je weet wat er zich echt heeft afgespeeld." En zo kwam ook een nieuwe mening over topografie en andere onbeduidende weetjes die je leert op school. Het gaat om de context en het verhaal van een plek of een gegeven. En daarvoor zijn er... boeken. Zoals het geweldige boek van Lida Dijkstra!
De Wonderverteller gaat over de zeer interessante Marco Polo. Na de succesvolle Netflix-serie, komt er nu eindelijk een boek over zijn leven. Het verhaal wordt verteld in een gevangenis in Genua, waar een zeeslag is geweest tussen Venetië (waar hij vandaan komt) en Genua. Hij is gevangengezet en het weesmeisje Topina (vertaald kleine muis, een naam die Marco Polo had bedacht) is vanaf minuut 1 gebiologeerd door de Venetiaan. Hij ontvangt veel mensen en heeft de grootste en mooiste verhalen. Al snel komen ze elkaar vaker tegen en dan heeft Topina een goed idee.
In één van de andere cellen zit een oude man uit Pisa: Rustichello. Hij is een schrijver en Topina wil dat hij de verhalen van Marco Polo opschrijft. Als Polo hiermee instemt en uit onderhandelt dat Topina erbij mag blijven om hen te "dienen", vertelt Marco over al zijn verhalen. Over hoe hij met zijn vader meereisde naar de grote Chan van Mongolië en welke ontberingen die reizen hebben gehad. Maar ook aan de mooie momenten. En dit alles levert een geweldig verhaal op, wat ook Topina doet beseffen: "Wat is mijn doel in mijn leven?"
Dit alles levert een geweldig verhaal op! Lida Dijkstra weet de prachtige verhalen, die soms ook best beschrijvend en saai waren, te vermengen met een verhaallijn van een weesmeisje in de gevangenis waar Marco Polo zijn verhaal oplepelt tegen de schrijver van zijn boek. Deze twee verhaallijnen zijn beiden interessant, omdat je en meeleeft met Marco Polo's verhaal, maar ook omdat je ziet wat het met Topina doet. Dit maakt De Wonderverteller een prachtig verhaal dat vakkundig en doordacht is geschreven. Het is een verhaal waarin ontzettend veel historische waarheden zijn verwerkt. Precies dit is de reden dat je geen jaartallen hoeft te leren. Je hoeft alleen te weten van het waanzinnige verhaal van Marco Polo.
Ik raad dit verhaal aan voor...
... kinderen die gek zijn op historische verhalen.
... iedereen die het heerlijk vindt om weg te dromen in verre reizen.
... een ieder die graag ook wat restjes verbergt in een oude vieze jas.
Leesdetectives Biebmonsters
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!
Hoi, ik ben Nicky!
Ik houd van avonturen! In een goed avontuur zit namelijk alles. Mysteries, achtervolgingen, schatjagen… het is geweldig! Ik vind het heerlijk om helemaal in zo’n verhaal op te gaan. Boeken waarin ik zelf mysteries en puzzels moet oplossen, vind ik ook heel leuk!
Samenvatting/Omslag
Genua, 1928, Topina is schoonmaakster in de gevangenis en is haar geboortestad nog nooit uit geweest. Gevangene Marco Polo heeft juist de hele wereld bereisd. Elke dag komen er mensen naar de gevangenis om zijn wonderlijke verhalen te horen. Maar Marco heeft er schoon genoeg van. Dus regelt Topina in het geheim dat een medegevangene alle verhalen opschrijft. Want een verhaal dat eenmaal is opgeschreven, hoef je nooit meer te vertellen.
Marco Polo vertelt over eindeloze steppen, bergen die de hemel raken, en parelzeeën. Maar ook over fabelachtige dieren, weelderige paleizen, de onberekenbare vorst Koebilai Chan en zijn nichtje. Topina, die ademloos toeluistert, hoort over de grootsheid van de wereld en twijfelt voor het eerst aan haar eigen kleine bestaan.
Comments