De raadselboeken van Victor Escandell & Victor Sabaté in samenwerking met Clavis hebben mij al jaren weten te bekoren. Het zijn heerlijk geïllustreerde boeken die niet altijd alleen maar kinderen, maar ook de nodige volwassenen aan het denken kunnen zetten. Vandaag de dag lijkt het toevoegen van een game-element aan boeken (in dit geval een raadsel met punten) steeds meer terrein te winnen onder jongeren. Volkomen logisch dan ook dat er na zes(!) eerdere delen en een spin-off rond Kerstmis nu een nieuw boek is verschenen!
Voor wie nog niet bekend is met deze raadselachtige boeken, begin ik met een uitleg. In deze boeken is het de bedoeling om raadsels op te lossen die per stuk twee pagina's beslaan. De raadsels zijn opgedeeld in twee categorieën: logica en verbeelding. Eerstgenoemde laat je aandachtig naar de tekst en de illustraties kijken. Daarmee zou je tot de oplossing moeten komen. De verbeeldingsopdrachten vragen je om out-of-the-box te denken. Hierbij zullen de illustraties en de tekst je helpen, maar het echte denkstapje moet uit jouw creatieve zelf komen.
Naast het verschil aan inhoud per puzzel, is er ook een verschil in moeilijkheidsgraad. Dit varieert van 1 tot 6 sterren. Zes sterren laat jou (zeker als kind) peentjes zweten, terwijl de mysteries met één ster je wat zelfvertrouwen kunnen opleveren. Hoe je de raadsels oplost, is aan jou. Persoonlijk heb ik de platen vaak in de groep gehangen, waarna groepjes kinderen antwoorden konden inleveren en er een competitie ontstond. Vervolgens vond de grote onthulling klassikaal plaats, waarna het volgende mysterie meteen werd onthuld.
Het boek zelf schotelt je twee opties voor om de raadsels op te lossen. Ten eerste is daar de variant die ik zou vergelijken met het spel 'Black Stories'. Een speler is de alwetende en heeft de oplossing al gelezen, waarna anders spelers ja- en nee-vragen mogen stellen om tot het juiste antwoord te komen. Wanneer een team vastloopt, kan de alwetende de nodige hints geven om alles toch nog tot een goed einde te brengen. Het is leuk om als ouders of leerkracht eens een raadsel op te lossen en het kind de alwetende te maken. Dit geeft stiekem een gevoel van macht en voldoening natuurlijk!
De tweede optie lijkt meer op de variant die ik in mijn bovenbouwgroep al gebruikte. De kinderen spelen in teams en leveren hun antwoorden in. Het idee van het boek is meer dat dit als gezamenlijke activiteit met directe antwoorden gebeurt. Een half uurtje zitten en raadsels oplossen dus. In de klassenactiviteit laat je er gerust een week overheen gaan voordat je het antwoord geeft. Laat ze maar even er op kauwen!
Voor deze editie is er gekozen om de oplossingen weer op een andere manier te verhullen. We hebben rode decoders en flapjes gezien, maar deze keer hebben we te maken met een blauwe bril. Door deze bril op te zetten, worden de verhullende kleuren gefilterd en is het antwoord te lezen. Dit beviel goed en is tot nu toe de meest welkome manier van onthullen.
Al met al is De wereld rond weer een welkome aanvulling op het al rijke aanbod aan raadselachtige boeken van dit duo. Het is weer heerlijk puzzelen en denken voor jong en oud. Het boek trekt de lijn van kwaliteit door ten opzichte van de vorige delen. Zeker wanneer je eerdere delen vermakelijk vond, is er dus geen reden om een aanschaf te betwijfelen. Ben je nog niet bekend met de serie, kijk dan eens welk thema aan raadsels je het interessantste vindt.
Ik raad dit boek aan voor...
...kinderen en ouders die stiekem echte speurneuzen zijn.
...fans van doeboeken in plaats van leesboeken.
...iedereen die vindt dat Sherlock Holmes maar een aanfluiting is en denkt dat hij/zij het zelf veel beter kan.
Comments