Helden zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt natuurlijk superhelden: mensen met bovennatuurlijke krachten die allerlei problemen van mensen oplossen. Je hebt helden op sokken, helden die half-goddelijk zijn of helden die een grote maatschappelijke bijdrage hebben geleverd, zonder dat ze er iets voor terug willen hebben. Helden worden eigenlijk al sinds mensenheugenis vereerd. Maar wie zijn al die helden in hun verhalen? Dat lees je in De man die met de wind vocht!
De man die met de wind vocht is een boek geschreven door Erik-Jan Tillema en is eigenlijk een verzameling van mythische verhalen door alle culturen heen. Het grote thema van deze verhalen, is Heldendaden. Zo vind je natuurlijk de geweldige Griekse heldendaden van Hercules en Atalanta, maar vind je ook het verhaal van de Golem van Praag over een man die uit klei gemaakt is en heel veel klusjes deed voor de arme Joodse bevolking. Of over Maui en het verslaan van een hele grote slang die een mooie vrouw bedreigt. Al deze verhalen hebben één ding gemeen: ze moeten iemand of iets overwinnen om hun doel te bereiken.
En helden doen dat. Kijk maar naar Anansi die bijvoorbeeld de mensen de kracht van verbeelding en verhalen wil geven en dat gaat stelen bij een machtige godin. Of een Indiase stamleider die zo hard doorvecht, dat hij zelfs op een dag zijn hoofd verliest in het gevecht. Zo staan er nog meer van dit soort geweldige heldenverhalen in waar kinderen van zouden smullen.
Verhalenbundels zijn vaak ideaal om uit te putten als het gaat om closereadinglessen. Zo zou je dat bij deze bundel uitstekend kunnen doen. Erik Jan Tillema heeft dit heel goed gedaan, zeker als hij het bewust heeft gedaan. De verhalen hebben genoeg diepgang en hebben te maken met de ontstaansgeschiedenis van mensen. Met goede vragen erbij heb je een goede close-readingles. Soms had ik wel het gevoel dat Erik Jan Tillema de verhalen ietwat afraffelde. Bijvoorbeeld bij Anansi wordt bij twee tegenstanders uitgebreid stilgestaan wat de list is van de spin, daar waar bij twee anderen dat iets minder wordt gedaan. Dit is enerzijds fijn, want zo wordt het geen ellenlang verhaal in een verhalenbundel, maar soms voelt het net te gehaast. Verder is het boek met de nodige humor en de fijne toelichting van de schrijver geschreven. Kortom: een must-have in je schoolbibliotheek!
Ik raad dit boek aan voor...
... kinderen die houden van spannende verhalen van over de hele wereld
... iedereen die graag wil weten welke verhalen er zijn onder verschillende volkeren
... een ieder die ook graag een zon neer willen schieten met een boog voor een 'goddelijke' vrouw

Leesdetectives Biebmonster
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!
Hoi, ik ben Sam!
Elven, dwergen, tovenaars en heksen… ik kan er geen genoeg van krijgen! Ik houd van magie en zou het liefst zelf willen toveren. Zolang ik dat niet kan, lees ik maar boeken over magie. Lekker wegdromen bij zo’n boek vind ik heerlijk. Sprookjes en fabels vind ik ook leuk!
Omslag/Samenvatting
Helden. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. Sterke, gespierde helden, slimme helden en helden die door iedereen worden uitgelachen, totdat ze de wereld redden.
Wist je dat mensen elkaar al honderden jaren – nee, al duizenden jaren! – verhalen vertellen over helden die de meest fantastische dingen beleven? In dit boek lees je over een held die uit een perzik werd geboren, een heldin die vocht met een reuzenslang en natuurlijk de held die ging strijden met de wind.
Zestien bekende en onbekende verhalen over helden en heldinnen uit de hele wereld. Van Baba Deep Singh tot Kukulkan, van koning Gesar tot Anansi de spin …
Een boek voor helden en heldinnen vanaf 10 jaar
Comments