top of page
Foto van schrijverLeesdetective Sander

De magische wereld van Ogers | Meer dan ogers alleen!

Ik ben altijd al fan geweest van mythische en magische wezens. Fan van volksverhalen van over de hele wereld. Fan van de sprookjeswerelden die de gebroeders Grimm en vele anderen hebben geschapen. Clavis voorziet al een tijdje in die behoefte door informatierijke boeken uit te geven waarin magische wezens centraal staan. Na De magische wereld van draken is het nu tijd voor ogers en al het gespuis dat eraan gelinkt kan worden. Heerlijk.


Het is wederom Cécile Roumiguière, maar dit keer in samenwerking met Étienne Friess die een fantasierijke encyclopedie hebben gerealiseerd. Onder de noemer Encyclopedie van het wonderbaarlijke verscheen dit boek afgelopen maand (september 2024) in de schappen. Ogers zijn alom bekend bij veel kinderen en volwassenen. Vooral de groene held Shrek heeft het imago van ogers aardig weten op te schroeven, maar het gros van deze wezens is helemaal niet zo lief als de held van Dreamworks. Sterker nog, ze zijn afgrijselijk.


In het boek komen zoals gezegd de meest verschrikkelijke reuzen voorbij. De reis begint bij Kronos, die ook wel eens als titaan wordt bestempeld. Hij zou volgens de profetie zijn kinderen moeten opeten omdat een van hen hem van de troon zou stoten. Verder komen er monsterlijke figuren uit alle streken aan bod. Denk aan de Kammapa uit Afrika en de Oni uit Japan. Ook de Baba Yaga uit Rusland en Lamia uit Griekenland komen voorbij. Het maakt duidelijk dat er in dit boek niet alleen maar gigantische reuzen voorbij komen. Allerlei afzichtelijke figuren uit volksvertellingen zijn aanwezig.


Dit alles wordt kort en bondig toegelicht. Sommige ogers krijgen wat meer aandacht met een hele pagina aan vertelling en een bladzijde vullende illustratie. Verder is in ieder geval elke oger van een illustratie voorzien. Sommige zullen je heel bekend voorkomen, de ander zal je ongetwijfeld verrassen. De tekst is voor middenbouwers t/m groep 5 best pittig. Vanaf groep zeven zouden kinderen zich er zeker aan kunnen wagen. Het is een boek om heerlijk in te verdwalen en die soms ook uitnodigt om meer over een bepaald figuur te weten te komen. Tussen de informatiepagina's is een verhaal verweven wat wel rijk is aan taal, maar wat naar mijn mening verder weinig toevoegt aan het boek. Ik denk dan ook dat kinderen zich vooral zullen verkneukelen aan alle ogers en weetjes en dat is prima!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die houden van ogers en monsters.

...fans van volksvertellingen.

...iedereen die op zoek is naar voor om kinderen bang te maken.

 

De Leesdetectives Biebmonsters

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier! 


Verhalen zijn leuk, maar het liefst lees ik een boek met lekker veel informatie. Een informatief boek dus!

Volwassenen noemen dat non-fictie. Wat dacht je van een boek over de Eerste Wereldoorlog? Of een boek over

de Romeinen? Er valt zoveel te leren! Het is net als op mijn foto: mond open en opslurpen die informatie! In de bibliotheek vind je mij in vijf verschillende versies, elk met een ander onderwerp!

 

Samenvatting/Omslag

Ik ga je … opeten! De kans dat iemand die heel veel van je houdt dat al eens tegen je gezegd heeft, is groot. Maar o wee als deze woorden uit de mond van een oger komen die kwijlend over je heen buigt. Ogers zijn beresterke, woeste kolossen die angst en terreur zaaien. Deze monsterlijke wezens lijken op mensen, wat ze nog enger maakt. Gelukkig zijn ze vaak ook nogal dom, dus als eentje je in het nauw drijft, hoe klein je ook bent, blijf kalm en gebruik je verstand … Want met een list kun je aan zo’n gruwelijke menseneter ontkomen.


Een boek vol rammelende reuzenmagen, gesmak en geschrok over ogers uit alle hoeken van de wereld. Voor dappere ontdekkingsreizigers vanaf 12 jaar.

Comments


bottom of page