top of page

De lijst van Violet Sopjes | Met wie wil jij spelen?

Vroeger was ik niet zo populair op school. Dat zou je nu niet zeggen (haha), maar het was wel zo. Ik voelde mij anders en werd ook best wel eens gepest. Zelf heb ik het niet zo mee gekregen, maar ik voelde me niet altijd even fijn. Als ik naar huis ging, was ik niet zo vaak meer bezig met wie ik zou kunnen spelen. In mijn buurt had ik wel genoeg vrienden en vriendinnen waar ik mee kon spelen. Het thuis spelen was dus nooit echt een heel groot onderwerp. Maar wat als je een lijst maakt om met iedereen te gaan spelen? Wat ontdek je dan?


Violet is een creatief meisje die ontzettend veel weet. Maar toch lukt het haar niet om helemaal mee te komen op school. Op een dag besluit ze met haar therapeut om een keer met iedereen in de klas te gaan spelen. Ze maakt een mooie lijst van alle kinderen uit de klas en gaat ze alfabetisch af. Zelfs haar grootste nachtmerrie, maar er wordt steeds meer duidelijk over Violet. Hoe zit het nou precies met die speelafspraken? Of zit er iets achter? Lukt het Violet om over haar angst heen te stappen om met iedereen te gaan spelen? Je leest het in De lijst van Violet Sopjes.


De lijst van Violet Sopjes is een verrassend kinderboek. Mijn aankondiging is heel kort, omdat er veel verrassende dingen in het leven van Violet gebeuren. Het boek werkt als een puzzel die eigenlijk naarmate je verder leest, steeds gecompliceerder wordt. Totdat je ineens erachter komt in welke verhouding ze staan. Dat maakt dit boek extra speciaal en bijzonder. Vanwege de grootte van het verhaal is dit ook ideaal om te gebruiken bij een close reading les, of een lessenreeks. Zeker als je met een groep de laatste stap wil zetten met het tussen de regels doorlezen of echt het leesinzicht, dan is dit een prachtig boek om te gebruiken. Daarnaast is het verhaal ook erg mooi, bizar en grappig. Een must have dus!



 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van mooie verhalen.

... een ieder die gek is op losse verhalen die uiteindelijk bij elkaar komen.

... Pippie Langkous.


 

Leesdetectives Biebmonsters

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier! Hoi, ik ben Senna!

Verhalen die zich zomaar in mijn eigen leven zouden kunnen afspelen, vind ik het leukst! Denk aan verhalen over school of over mijn hobby’s. Vaak zijn de verhalen die ik lees wat realistischer. Ze kunnen waargebeurd zijn en zijn dat soms ook echt!

 

Omslag/Samenvatting

'De lijst van Violet Sopjes' van David Vlietstra is een bijzonder en grappig verhaal over een meisje dat de dingen net een beetje anders doet dan normaal. De 11-jarige Violet heeft een fantastisch idee: dit schooljaar wil ze met elk kind in haar klas een keer gaan spelen. Ze hangt de namenlijst op in haar slaapkamer en begint langzaam iedereen af te vinken. Violet ontdekt al snel dat er wel heel bijzondere types in haar klas zitten. Ze maakt de vreemdste dingen mee met haar klasgenootjes en doet daar uitgebreid verslag van in schriftjes, alsof ze een dagboek bijhoudt. Maar wanneer Violet ontdekt dat er een dringender probleem is dan het afwerken van de klassenlijst, neemt het verhaal een onverwachte wending.



Comments


bottom of page