Chaos is onderdeel van het leven. Tenminste, je zou gek worden als je dat niet kan accepteren. Er zijn veel dingen die anders gaan dan je voor ogen had. Het gaat van het aanpassen van je boodschappenlijstje tot aan op wie je verliefd wordt, zonder dat je dat misschien wel wil. Maar al het aanpassen van je boodschappenlijstje kan grote chaotische gevolgen hebben. Wellicht niet zo'n groot gevolg als je het vergelijkt met wat Loïs is overkomen. Het prachtige chaotische verhaal van Maarten en Loïs is opgeschreven door Yorick Goldewijk voor de maand van de filosofie.
Maarten speelde altijd met Loïs op het bergje. De berg die zij hebben gevonden en die omgetoverd werd tot hun speelparadijs. Samen met hun andere vrienden die ze iedere dag zagen. Ze speelden er wat af, totdat het leven ineens veranderde, want Maarten begon rare kriebels te voelen iedere keer als hij Loïs zag en hij voelde vlekken in zijn nek en werd rood wanneer hij met haar praatte. Dat was wat Maarten niet echt wilde.
En toen gebeurde het onvermijdelijke: Loïs werd ziek. Niet zomaar ziek, maar ze kreeg kanker: neuroblastoom. Een chaotische afwijking in je DNA. Maarten wist niet waar hij het zoeken moest. Loïs kwam niet meer naar de berg, en hij zag haar weinig. Nou ja, hij zag haar helemaal niet meer. De afgelopen 4 weken dat Loïs ziek was, durfde Maarten niet naar hem toe. Als de klas een kaart schrijft aan Loïs en Maarten moet dit brengen, vraagt hij de stoere Klaas mee. Wanneer Klaas begint over een huis waar een vaas die valt, niet kapot gaat, krijgt Maarten een gek idee. Als zij Loïs daar mee naartoe nemen, wellicht zal zij dan "gerepareerd" kunnen worden. Lukt het Maarten om Loïs in dit huis te krijgen? En zal Loïs genezen? Je leest het in de chaos in Loïs.
De Chaos in Loïs is een prachtig geschreven boek door de al bekroonde schrijver Yorick Goldewijk. Hij omschrijft de pijn die zowel Maarten als Loïs hebben, maar ook de andere invalshoek van die pijn. Ieder hoofdstuk snijdt weer andere thema's aan waar je met je groep perfect over kan sparren. Is een wereld zonder een beetje chaos wel leuk? Bestaat er iets als chaos in je hoofd, waardoor je dingen niet doet, omdat je bang bent voor van alles en nog wat? Wanneer kom je in actie en wanneer doe je niks? Nou en ga zo nog maar een paar dagen door. Voor een boekje van 100 pagina's is dat erg bijzonder! Kortom: wil je een boost geven aan je closereadingslessen, schaf dit boekje 30x aan en besteedt de rest van het jaar aan het uitpluizen van het fantastische: De chaos in Loïs.
Ik raad dit boek aan voor...
... kinderen die houden van realistische boeken, waar je op kan kauwen
... iedereen die geïnteresseerd is in kanker en wat het met mensen en hun vrienden doet
... een ieder die ook verliefd is op zijn/haar beste vriend(in) en niet weet hoe ze dit moeten verwoorden.
De Leesdetectives Biebmonsters
Voor een uitleg van de biebmonsters, klik hier!
Verhalen die zich zomaar in mijn eigen leven zouden kunnen afspelen, vind ik het leukst! Denk aan verhalen over school of over mijn hobby’s. Vaak zijn de verhalen die ik lees wat realistischer. Ze kunnen waargebeurd zijn en zijn dat soms ook echt!
Omslag/Samenvatting
Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat.
Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…?
Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk vertaalde het thema van de Maand van de Filosofie naar een ontroerend, hoopvol én grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in zijn hoofd, die op een bijzondere manier nader tot elkaar komen.
コメント