Ik moet zeggen dat ik mij al enige tijd heb zitten verkneukelen op boeken van Karst-Janneke Rogaar. Eerder verschenen namelijk Keizer Ei en Au!, die beide nog hoog op mijn verlanglijstje prijken. Inmiddels is er al een nieuw boek geschreven, genaamd De alchemist op de richel. Een prachtig boek waarin dit keer de ch centraal staat. Dit boek doet mij beseffen dat ik als de wiedeweerga naar de lokale boekhandel moet sprinten, want wat een heerlijk warm bad vol taal is dit zeg, potverjandrie!
In dit boek ontmoeten we een monarch die al snel een alchemist op een richel vindt. De monarch is in tranen, want ze heeft het huwelijksaanzoek van een oligarch afgewezen. Ze besluit op zoek te gaan naar de oligarch, maar eenmaal bij de alchemist aangekomen is dat nog niet van een leien dakje gegaan. De alchemist biedt haar wat comfort in de vorm van koffie van cichorei. Hij blijkt wel meer te weten van deze oligarch, waar hij een bijzondere samenwerking mee heeft. De oligarch zoekt namelijk prachtige edelmetalen in de vallei onderaan de richel, terwijl de alchemist hem lekkers brengt.
Hierboven lees je kortover het verhaal van De alchemist op de richel. Het is werkelijk verbazingwekkend knap hoe Karst-Janneke Rogaar een kloppend verhaal heeft weten te produceren met de klank die de meeste anderstaligen verafschuwen. Hoe vaak hebben we immers niet plagend aan een Engelsman gevraagd of hij Scheveningen wil uitspreken? Het boek staat bol van woorden die menig volwassene ook niet direct paraat zal hebben. Ik ben niet al te bescheiden over mijn eigen woordenschat, maar ik moest toch echt een paar keer googelen wat Karst Janneke-Rogaar nu precies bedoelde. Fijn dat ik er aan het eind van mijn leessessie achter kwam dat achterin het boek een verklarende woordenlijst is te vinden. Heerlijk.
De alchemist op de richel is een fantastisch boek om een spelling- of woordenschatles mee te geven in de bovenbouw. Keizer Ei en Au! richten zich natuurlijk veel meer op middenbouwcategorieën, dus het is extra leuk dat nu ook de bovenbouw een keer aan de beurt is. Bovenbouwleerkrachten die dit lezen zullen ongetwijfeld in de lach schieten. Kinderen zullen niet altijd in een keer de humor van dit boek inzien. Doe er daarom echt samen een activiteit mee, dan heeft naar alle waarschijnlijkheid aan het einde iedereen er de lol van ingezien. Ik zag de lol en de meerwaarde van dit boek in ieder geval wel en bestempel het boek dan ook als een AANRADER!
De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!
Klik hier voor alle aanraders!
Ik raad dit boek aan voor...
...volwassenen die houden van taal.
...bovenbouwleerkrachten die origineel materiaal zoeken voor een spellingles!
...lezers die even willen pochen met hun woordenschat nadat ze dit boek hebben gelezen.
Samenvatting/Omslag
Hier zit ik dan: de kersverse monarch. Vol schrammen, in een schamele hut. Bloed loopt langs mijn achillespees mijn schoen in. In mijn nieuwe mantel zit een scheur. Wat een lachwekkende toestand. Dat mijn feestje van vannacht zo zou lopen, had ik echt niet kunnen bedenken... Wanneer schrijf je een woord met ch en wanneer met een g? Dit hartstochtelijke verhaal tussen een daadkrachtige monarch en een beruchte oligarch bevat de meest voorkomende ch-woorden. Zo wordt de spelling voortaan een lachertje. Eerder verschenen van Karst-Janneke Rogaar de succesvolle en veelgeprezen boeken Keizer Ei en Au!, waarin respectievelijk alle ei- en au-woorden voorkomen. Keizer Ei is bekroond met maar liefst twee Vlag en Wimpels. De Griffeljury noemde Rogaar ‘een van Neerlands grootste taalkunstenaars’ en de Penseeljury sprak van een ‘multitalent’.
Comments