In de vierde Boekenflits van De Leesdetectives Podcast zijn er vijf boeken aan bod gekomen. We trappen af met een nieuw deel in de serie Horrorland, genaamd Escape. Er is ook tijd en ruimte voor informatieboeken en prentenboeken, die in de vorm van Is dàt kunst? en De wijde wereld in! voorbij komen. Wat te doen? Luisteren natuurlijk!
Horrorland - Escape
Escape is een nieuw boek in de serie Horrorland van Kluitman. Wederom is K.R. Alexander gevraagd om een boek voor deze serie te schrijven. Het boek is met zo'n 240 bladzijdes van gemiddelde dikte in de serie. De schrijver gebruikt zijn handelsmerk, zoals het beginnen van hoofdstukken met een dikgedrukte, suggestieve zin, weer veelvuldig in het boek. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het verhaal soms wel op een flinterdun koord balanceert als we het hebben over beruchte plot holes. Stiekem is het dan ook wel weer interessant of jonge lezers die doorhebben.
Lees het hele artikel hier!
Toen Raaf linksaf sloeg
Toen Raaf links afsloeg is zo'n verhaal dat je in één ruk uitleest. Je volgt Raaf en zijn onnavolgbare bijzondere brein. In alles merk je dat Raaf een denker is en een creatieve geest heeft. Dat maakt ook dat je meevoelt. Hij probeert zijn gevoelens weg te stoppen en is oprecht bezorgd over zijn moeder, maar tegelijkertijd is hij een onderzoeker. Dit is bij uitstek zo'n verhaal dat je als leerkracht gebruikt tijdens een begrijpend leesles. Je kan het plat lezen, als een verhaal, maar ook de dubbele bodem in de dingen die Raaf zegt is pas te begrijpen als je het een paar keer overleest. Lees dus zeker dit verhaal vanuit het bijzondere brein van Raaf.
Lees het hele artikel hier!
De wijde wereld in!
De wijde wereld in! is een prachtig prentenboek met beeldige platen die stiekem een beetje doen denken aan grootmoeders tijd. Geen gelikte afbeeldingen van computers, maar schilderingen waar heel veel tijd en aandacht aan is besteed, met foutjes die telkens op de loer liggen. De platen zijn zo mooi, dat Vriens soms zijn verhaal wijzigde om van de plaat gebruik te kunnen maken. De liefde voor de natuur en het prentenboek spat van dit product af. Een heerlijk verhaal om lekker bij een knetterend haardvuur aan jonge kinderen voor te lezen.
Lees het hele artikel hier!
Is dàt kunst?
Is dát Kunst? bestaat uit 11 hoofdstukken, die allen zijn opgebouwd uit een aantal kunstwerken. Iedere bijzondere kunstenaar wordt genoemd en vaak onbegrepen helden als Pablo Picasso, Bansky, Damien Hirst, Keith Haring en Salvador Dali, krijgen een plek in het boek. Ook fascinerende andere kunstenaars komen aan bod die minder bekend zijn (wellicht wel tussen de echte kunstexperts). Het boek laat je nadenken over wat kunst nou precies is en op iedere pagina staat een QR-code om naar het kunstwerk te gaan en daar staat een denkvraag bij. Ik merk ook dat sommige kunst me aanspreekt en andere kunst weer wat minder, maar dat maakt het boek ook zo interessant. Het laat je nadenken over wat je smaak is en of moderne kunst nou zo "raar" is als veel mensen vinden.
Wil u het hele artikel lezen, klik dan hier!
Gegijzeld
De titel van deze novelle, Gegijzeld, spreekt natuurlijk al boekdelen. Chinouk Thijssen heeft een spannend verhaal met een moordend tempo weten te verpakken in slechts 100 bladzijdes, wat het boekje ook de status van novelle oplevert. Het boek wordt aangeraden voor de leeftijd van 12 jaar en ouder. Het is vooral de vraag of al het geweld te verantwoorden is voor een kind op de basisschool. Naar mijn mening zouden kinderen in groep 8 of het begin van de middelbare school zeker aan dit boek kunnen beginnen. Of we nu willen of niet, kinderen zijn vandaag de dag door alle films, series en games meer gewend dan ons lief is.
Wilt u het hele artikel lezen, klik dan hier!
Comments