Door Sander van Genderen - Tja, je kan er helemaal kierewiet van worden: kinderen die zich niet gedragen. Of het nu op school is, in een supermarkt of thuis, het is nooit fijn. Niet voor de leerkracht, niet voor de ouder, niet voor de broer of zus, maar uiteindelijk ook niet voor diegene die zelf vervelend is. Die wil het liefst ook worden gezien en geaccepteerd worden voor wie hij of zij eigenlijk is. Er zijn in de echte wereld allerlei instanties (een soort bedrijven) die bedenken wat er moet gebeuren met kinderen die zich niet gedragen. Maar wat nu als er een eiland zou zijn waar je als kind heen wordt gestuurd als je je niet gedraagt? Drakeneiland bijvoorbeeld…
In dit boek van Lydia Rood wordt Mark naar Drakeneiland gestuurd. Zijn vader is voor zaken naar de andere kant van de wereld en zijn moeder is opgenomen. Zijn zorgouders zijn Mark liever kwijt dan rijk en willen hem weghebben. Uiteindelijk blijkt er een plekje te zijn op Drakeneiland, een eiland waar kinderen de baas zijn. Je zou misschien denken dat voor een complete chaos zou zorgen, maar niets is minder waar!
Mark komt namelijk op een eiland terecht waar alles heel goed is geregeld. Dit heeft te maken met de tien wetten van Drakeneiland waar iedereen zich aan moet houden. Nadat Mark eerst eigenwijs wil blijven en zich niets van iedereen aan wil trekken, slaat zijn mening langzaam om. Hij begint het steeds meer naar zijn zin te krijgen op Drakeneiland. Al snel krijgt hij een baan als Spellier. Als Spellier moet hij zorgen dat er wat leuks te doen is op Drakeneiland. Hij krijgt de taak een geweldig spel te verzinnen en besluit hiervoor alles op alles te zetten.
Overleven op Drakeneiland is het eerste deel van een succesvolle serie van schrijfster Lydia Rood. Het is een mooi begin wat eigenlijk een best wel belangrijk thema aansnijdt. We willen allemaal gezien worden en allemaal worden begrepen. We hebben diep van binnen allemaal het beste met elkaar voor en laten dit ook het liefste zien. Maar soms gebeuren er dingen die dat wat lastiger maken. Overleven op Drakeneiland laat zien dat je met structuur (de duidelijkheid van de Wetten van Drakeneiland) en waardering van je medemens (de andere bewoners van Drakeneiland) het beste in jezelf naar boven kunt halen. Lydia Rood heeft dit perfect weten te vatten in een meeslepend avontuur.
Dit boek is voor...
...lezers die van avontuur houden
...lezers die graag Expeditie Robinson kijken
...lezers die zelf ook heel stout zijn
Samenvatting / flaptekst
Mark vindt zichzelf een avontuurlijke jongen. Het is toch leuk om kikkers te kweken in het bad? Grote mensen denken anders over Mark: hij is een lastpak. Slecht opgevoed. Hij moet weg, meteen.
Mark heeft geen idee waar hij naartoe wordt gestuurd. Hij gaat met een vliegtuig en dan een boot op. Na uren varen komt een eiland in zicht. Vanuit de verte lijkt het op een draak, een slapende draak. Mark denkt dat hij moederziel alleen op het eiland is. Dat is veel enger dan hij dacht. Tot hij opeens omver wordt gereden door een jongen op een fiets. Op Drakeneiland blijken nog veel meer lastpakken te wonen. Maar waarom ziet hij nergens grote mensen?
Een eiland waar kinderen de baas zijn, waar geen enkele volwassene zelfs maar een oogje in het zeil houdt, dat moet wel een zootje worden. Of niet?
コメント