top of page

Baas van de wereld | Was iedereen maar zo'n goedzak

Waar we in de begindagen van De Leesdetectives alles nog in tweevoud lazen, ligt die tijd inmiddels wel ruim achter ons. We proberen zoveel mogelijk losse boeken met z'n tweeën te behandelen. Hierdoor worden we opgesplitst en lezen we zelden nog beide een boek, tenzij de ander natuurlijk wild enthousiast is. Gezien Yannick zijn adoratie voor Pieter Koolwijk, besloot ik de heruitgave van Baas van de Wereld eens te proberen. Het verschil zit hem in de illustraties van Linde Faas, die oorspronkelijk niet bij deze titel aanwezig waren. Vergelijken met het origineel doe ik in deze bespreking dus niet. Ik beleefde het verhaal namelijk voor het eerst!


In dit boek duiken we in het leven van Ivo en Mila. Ivo is een flapuit. Als er een wereldkampioen praten aan één stuk door zou bestaan, dan zou die zomaar Ivo kunnen heten. Mila is het tegenovergestelde. Ze is erg stil en denkt over alles diep na. Wanneer het duo zich op een dag door de straten van het dorp begeeft, komen ze een vreemde man tegen. Het lijkt een zwerver, maar daarvoor gedraagt hij zich wel erg... vreemd. Hij beweert de Baas van de wereld te zijn. Kan dat?


Ivo en Mila zijn in eerste instantie geen fan van hem, maar langzaam maar zeker haalt de Baas van de wereld dingen uit die alleen een groots iemand zou kunnen bewerkstelligen. Mila is sneller overtuigd, maar Ivo blijft uiterst kritisch. Wanneer ze uiteindelijk samen met Baas ontsnappen via een vliegend winkelkarrretje, is Ivo om: dit is een heel speciale man.


Wat volgt is een avontuur waarin Mila vooral tegen zichzelf vecht, Ivo van de ene verbazing in de andere valt en Baas zich, nou ja, als een Baas gedraagt. Het is een overwegend vrolijk verhaal waarin de staat van de wereld losjes langs de meetlat wordt gelegd. Waarom zijn mensen zo zelfzuchtig? Denkt iedereen echt alleen maar aan zichzelf? Zet jezelf aan het denken en lees Baas van de Wereld maar eens!



 

Ik raad dit boek aan voor...

...alle wereldverbeteraars onder ons.

...fans van Pieter Koolwijk, dit is meer van Pieter Koolwijk. Punt.

...iedereen die zich afvraagt wat je eigenlijk allemaal met een winkelkarretje kan.

 

De Leesdetectives Biebmonsters

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier! 


Hoi, ik ben Senna!

Verhalen die zich zomaar in mijn eigen leven zouden kunnen afspelen, vind ik het leukst! Denk aan verhalen over school of over mijn hobby’s. Vaak zijn de verhalen die ik lees wat realistischer. Ze kunnen waargebeurd zijn en zijn dat soms ook echt!



 

Samenvatting/Omslag


Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als de baas van de wereld voor hun neus staat. Maar voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden.


En dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is begint ze te dagen als ze, achtervolgd door de politie, wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen…


Zal het goed komen met de wereld? En wat zit er toch in dat verdachte bruine pakket dat Baas voortdurend meesjouwt?


Vrolijk stemmend en bij momenten ontroerend zet Pieter Koolwijk met Baas een man neer die ieder kind wil kennen. Wie dit boek gelezen heeft zal nooit meer gewoon naar een zwerver kunnen kijken – want wie weet…


Een onmisbaar boek, met illustraties van Linde Faas!

Comments


bottom of page