Als kind intrigeerde het me al: Vulkanen. Ik kon de verhalen van Pompeï en de uitbarstingen van de onvoorspelbare Etna altijd helemaal tot me nemen. Vulkanen zijn natuurlijk het meest tot de verbeelding sprekend, want wees eerlijk: vuur tegen je lichaam is altijd verschrikkelijk geweest. Kijk, je kan nog genieten van een kabbelend beekje, of de golven in een oceaan, dus die angst is minder ontwikkeld. Natuurlijk wil niemand in een tsunami terechtkomen, maar vuur heeft altijd al iets angstaanjagends. Iets angstigs, ook al kunnen we niet zonder. Dat maakt een natuurverschijnsel dat datzelfde vurige de lucht inspuit intrigerend. Dat maakt vulkanen tot een hot topic op de basisschool.
In Vuur beschrijft Arend van Dam zijn startpunt, namelijk zijn reis naar IJsland. Daar wilde hij een actieve vulkaan bekijken, namelijk de Fagradalsfjall (ik hoop dat ik het goed schrijf). Hij beschrijft daarna zijn teleurstelling over de ineens inactieve vulkaan. Arend van Dam mijmert daarna verder in zijn boek en behendig vertelt hij mythes en sagen rond vulkanen, geeft hij uitleg over hoe vulkanen werken, beschrijft hij persoonlijke verhalen, doet hij interviews met KNMI vulkanengoeroe Elske de Zeeuw-van Dalfsen en vermeldt hij interviews van verschillende kinderen.
In Vuur wordt behendig tussen al deze facetten gesprongen. De teksten zijn inhoudelijk sterk en staan vol met voorbeelden en persoonlijke noten. Dit maakt Vuur een literair informatief boek. Een boek dat bij uitstek geschikt is voor lessen in close reading. Verhalen over de Krakatau in Indonesië, Mount Fuji in Japan en de vulkanen op Hawaii, zorgden er bij mij persoonlijk ook voor nieuwe informatie.
Vulkanisme is vaak een onderwerp dat voor veel kinderen als "hot" wordt ervaren. Dat maakt dit boek ook ontzettend interessant. Want er zijn zat informatieboeken over vulkanen, maar niet zo goed geschreven als dat Arend van Dam doet. De verhalen gaan kabbelend over van de ene lavastroom naar de andere uitbarsting met daarbij oog voor de mythes en rituelen van die regio. Dit maakt ook dit boek weer een must-have voor de schoolbibliotheek!
Dit boek raad ik aan voor...
... kinderen die gek zijn op vulkanen en alles wat daar mee te maken heeft.
... leraren die goede informatieve teksten nodig hebben.
... een ieder die ook mensen offert om een vulkaanuitbarsting te voorkomen.
Samenvatting/Omslag
Meeslepend leesboek van Arend van Dam over vulkanen.
Hoe gevaarlijk zijn vulkanen? Om deze vraag te beantwoorden dompelde Arend van Dam zich onder in de wereld van lava, magma en vuurregens. Hij bezocht het stadje Pompeï, dat volledig versteende nadat de Vesuvius uitbarstte. Hij stuitte op de mythes over de Hawaiiaanse godin Pele, die in de krater van de Kilauea zou wonen. Hij ontdekte hoe de Tambora de loop van de wereldgeschiedenis veranderde. En in navolging van Jules Verne reisde Van Dam af naar IJsland, waar de actieve Fagradalsfjall hem aan het lijntje leek te houden door in slaap te sukkelen zodra hij voet op IJslandse grond zette. Met een boeiende mix van reisverslagen, wetenschappelijke bevindingen, anekdotes, mythen en sagen neemt Arend van Dam zijn lezers mee op reis langs de mooiste vulkanen ter wereld.
Vuur is een fijn leesboek over vulkanen, waarin diverse genres op speelse wijze samenkomen, geschreven in samenwerking met vulkanoloog Elske de Zeeuw-Van Dalfsen. In Vuur zijn bijdragen opgenomen van kinderen over de hele wereld. Om voor te lezen aan nieuwsgierige kinderen vanaf 7 jaar of om zelf te lezen vanaf 9 jaar.
Comentários