In de 4e uitzending van De Leesdetectives Podcast bespraken we vijf dichtbundels en een speciaal boek. Er wordt, zeker in de onder- en middenbouw, veel voorgelezen op de basisschool, maar vaak gaat het hierbij om verhalende boeken. Dichtbundels zijn ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Prentenboeken zijn regelmatig op rijm, maar leggen hier niet zo de nadruk op als echte dichtbundels. Hieronder vind je de dichtbundels die we onder de aandacht hebben gebracht. We hopen dat je veel plezier beleeft aan de dichtbundels en deze zal inzetten in de klas!
Ik denk dat ik ontvoerd ben
In Niet van hier vertelt een jongen dat het maar gek is dat hij 'niet van hier' zou zijn, want hij heeft nergens een ruimteschip gespot op de oprijlaan. Gewoon een simpele Volkswagen Polo. In Verschillen vindt de hoofdrolspeler het maar gek dat hij met papa wordt vergeleken, want wanneer die staat te douchen, zijn er toch wel héél veel verschillen zichtbaar. Pim Lammers kruipt met ondersteuning van illustratrice Sarah van Dongen telkens weer op briljante wijze in de huid van het kind. In totaal omvat de bundel 55 gedichten die samen zo'n 120 bladzijdes tellen. Deze gedichtenbundel is een must-have voor elke schoolbibliotheek, punt uit.
Lees hier het hele artikel
Er is iets aan de kip met je hand
Er is iets aan de kip met je hand is geschreven door Geert de Kockere en Nelleke Verhoeff en is een boek met allemaal korte gedichtjes waar ook een filosofische kwinkslag in te vinden is. Er zijn bij vele gedichten ook opdrachten of denkvragen te vinden. Het leuke is dat na het lezen van zo'n gedicht, je in de klas door kan filosoferen met een denkopdracht of -vraag. In Er is iets aan de kip met je hand vind je korte gedichten waarin ook enorm wordt gevarieerd met taal en... dieren.
Hidde Haan vloog naar de maan
Rijmen voor de allerjongste! Wanneer kinderen leren lezen, komen er vaak veel AVI-boekjes om de hoek kijken. Deze zijn soms al op rijm, maar wat als je kinderen echt bewust in een dichtbundel leert lezen? In Hidde Haan vloog naar de maan hebben Bette Westera en Barbara de Wolf een lijst aan versjes gebundeld, die allemaal in het teken staan van een dier. Zo is een slak zijn huis verloren en is er een koe die niet 'boeee' zegt, maar iets anders heeft geleerd.
Hidde de Haan vloog naar de maan is een grappige en interessante eerste kennismaking met poëzie op de basisschool.
Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Wat moet je doen als je een stukje moet schrijven over Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt ?
Allereerst bedenken Dat zo'n mooi en fraai boek Je meer kan schenken
Dan een nijlpaard zelf
Die zit daar maar te niksen
Met zijn jongen
Onder zijn longen
Zich afvragend of hij nog wat eten kan fiksen
Nee, lees dan liever als receiver Een bundel van Van de Vendel
Daar waar gespeeld wordt met taal
En ik zal er geen doekjes om winden
Worden je ogen ook nog verwend
Door de tekeningen van Van der Linden
Wat moet je doen? Oh, wat moet je doen?
Het aanprijzen zodat eenieder
Geïnteresseerd in gedichten
Dit boek uiteindelijk zal lezen...
En dan zul je zien
Dat aan de verrotte wereld waarin we leven
Er kleur wordt gegeven
Ik bedoel...
Meisjes aanbidden jongens
met blokfluiten en wijsjes
Jongens aanbidden meisjes
met bijen en hommels
Of het nou gaat
over een oudtante die vergaat
Of over wat je in hemelsnaam moet tekenen
Of wat je moet doen tijdens het regenen
Kortom, lees dit boek
Lees het allemaal
Op mijn verzoek
Tis alleen niet dat ik betaal
En voor meer vertier
Je vindt hele artikel over deze prachtige dichtbundel hier.
Over gehaktballen
Over gehaktballen heeft duidelijk als insteek dat de lezer kennismaakt met gedichten. Daaromheen is een vermakelijk verhaal gebouwd dat de lezer boeit. Het is geen dichtbundel, maar een verhaal dat zich focust op de kennismaking met gedichten
Het doet een beetje denken aan een andere schrijver van Lemniscaat, Cees van de Berg, die ook realistische verhalen schrijft met een vleugje humor en verdriet. In Over gehaktballen staan allerlei soorten gedichten. Kort en lang, concreet en filosofisch. Gedichten die zijn geleend van werkelijke dichters. Kinderen in de bovenbouw van de basisschool zullen het ene gedicht makkelijk begrijpen, terwijl het andere wat abstracter is. De vraag is of dit boek een vlam kan aanwakkeren om ook dieper op onderzoek uit te gaan bij die andere gedichten. Om daar het optimale uit te halen, zal de leerkracht samen met kinderen het boek moeten lezen en het gesprek over het gedicht moeten gaan. Daarvoor biedt dit boek alle mogelijkheden. Over gehaktballen zal dus zeker eens zelf in mijn bovenbouwgroep gaan worden ingezet.
Lees het hele artikel hier.
De zombietrein en andere stripgedichten
In De zombietrein en andere stripgedichten nemen Edward van de Vendel en Floor de Goede je mee in verschillende situaties via gedichten verwerkt in strips. Je gaat in een rollercoaster vol emoties langs de verschillende gedichten. Van enge gedichten naar lieflijke gedichtjes, naar grappige rijmen en naar serieuzere strofen. In De zombietrein en andere stripgedichten maken Van de Vendel en de Goede gedichten zichtbaar en daardoor ook tastbaarder voor kinderen, omdat kinderen beelden zo gewend zijn, is dat een welkome verandering van vaak wat abstracter geïllustreerde bundels. Kortom, een superboek om echt in je school te hebben. Hieronder vind je het gedicht dat Yannick tijdens de podcast heeft voorgelezen.
Gedicht Yannick
Aan het eind van de podcastaflevering wist Yannick Sander te verrassen met een gedicht over de zoekterm 'anders met Sander boeken', die in aflevering 3 aan bod kwam. Hieronder nogmaals het resultaat.
Mensen zoeken anders met Sander boeken
Anders met Sander boeken
Dat is wat mensen zoeken
Maar bedoelen ze dan:
Boeken met een ander dan Sander
Of Sander te boeken zonder die ander
Boeken die te zoeken zijn bij de andere Sandere
Of Zoeken ze anderen bij boeken van Sandere
Of moet Sander andere boeken gaan zoeken
Of willen mensen alleen maar Sander boeken?
We raken compleet van slag van dit rare zoekgedrag
Ga maar gewoon zoeken op Sander met die ander boeken!
Wil je ons boeken? Klik dan hier!
Comments