top of page

19|91 | De slechtste reclame voor zomerkampen OOIT!

  • Foto van schrijver: Leesdetective Sander
    Leesdetective Sander
  • 4 dagen geleden
  • 4 minuten om te lezen
Klik op het boek om te bestellen.
Klik op het boek om te bestellen.

Zomerkampen. Ik heb er zelf wel een stuk of tien meegemaakt. Als scout moest ik eigen keukens in elkaar zetten en tenten bouwen die tegen fikse regenbuien bestand waren. Met wisselend succes, kan ik u melden. De kinderen waar ik echter mee op kamp ging, waren kinderen die ik elke zaterdagmiddag tijdens de opkomst zag. Een zomerkamp waarbij je door ouders met wildvreemden een weekje wordt afgevoerd, heb ik nooit meegemaakt. Gelukkig niet, want arme Basha...


Na het succesvolle debuut van Tom Rijpert met De Zeven Sleutels (waarvoor hij bij Pelckmans zelfs de titel bestsellerauteur kreeg) vond de goedlachse schrijver het direct tijd om niet op zijn lauweren te rusten, maar een volledig nieuw avontuur aan te gaan. Een avontuur dat volledig losstaat van De Zeven Sleutels, zowel verhaaltechnisch als qua locatie. Eerder in onze podcast vertelde Tom dat hij 'niet alleen maar bekend wilde zijn als die man van de Zeven Sleutels'. De vraag is natuurlijk of hij daarin slaagt met 19|91.


In dit spannende boek volgen we Basha Berkel, die in de zomer van 2002 (Je weet wel, de zomer van Dansplaat en de Ketchup Song) naar een kamp op Terschelling wordt gestuurd. Daar heeft ze totáál geen zin in, een gevoel dat op de boot naar het eiland alleen maar erger wordt. De kampleiding draagt achterlijke shirts en de kinderen zijn ook verschrikkelijk, totdat een kleine nerd toch wel haar aandacht trekt.


Onder vier ogen deelt de kleine nerd, die de naam Tibbe blijkt te hebben, bijzondere theorieën. Hij heeft het over spiegeldata en over een mysterie dat 11 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Basha kan er niet veel mee, maar is stiekem wel geïnteresseerd. Wanneer ze op het eiland lang en breed bij het kamphuis zijn aangekomen, worden de verhalen over de verdwijning van ene Pepijn alleen maar sterker. Wat heeft zich in vredesnaam 11 jaar geleden afgespeeld? Als Basha vervolgens een aanwijzing over de verdwijning in een balk boven haar bed gekrast ziet staan, is het hek van de dam. Hier moet grondig onderzoek worden verricht!


Als ik 19|91 zou moeten samenvatten, dan zou ik zeggen dat we hier met een echte detectivetitel te maken hebben. Het verhaal draait hoofdzakelijk om het oplossen van het mysterie, maar stipt daarnaast ook nog de thema's aan van vriendschap, opvoeding, lef, doorzettingsvermogen en vertrouwen. Doordat Tibbe wordt neergezet als een extreme nerd, vouwt hij aan het begin van het verhaal al de stappen van een onderzoek uit, inclusief termen als red herring. Dit versterkt het gevoel dat je hier op zoek bent naar een dader. Basha wordt neergezet als een koppige en zeker ook stoere tiener die niet zo snel van de leg is. Toch heeft ze regelmatig veel twijfels over de keuzes die ze maakt. De personages in het boek worden daarmee geloofwaardig neergezet.


Wellicht vraag je je af of dit een no-brainer is na het lezen van De Zeven Sleutels. Hoe je het ook went of keert: een boek wordt altijd vergeleken met zijn voorgangers. In dit geval probeert Tom Rijpert echt iets anders te schrijven. Er wordt niet gewisseld van perspectieven, er worden weinig tijdsprongen gemaakt en het is allemaal een stuk realistischer dan de magische wereld die eerder door Rijpert werd geschapen.



Persoonlijk vond ik De Zeven Sleutels een duoloog van de buitencategorie. De wisselingen in perspectieven, de gelaagdheid van de personages en de world building waren van een ongekend hoog niveau voor een kinderboek. 19|91 blinkt in mijn ogen dan weer meer uit in taalgebruik. Prachtige zinsconstructies, een gebalanceerde spanningsopbouw en gevatte humor die volwassenen ook laat grinniken. Het enige waar 19|91 last van heeft, is dat er al meer boeken in dit genre hebben uitgeblonken. Niet zelden moest ik denken aan de ijzersterke Dader op het Spoor-reeks van M.G. Leonard tijdens het lezen van het boek. 19|91 onderscheidt zich daar dan wel weer van door een verrassend einde. Toch maar eens richting Terschelling varen om dat zelf uit te zoeken...



 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van mysteries met een flinterdun griezelig laagje.

...sterke lezers die zich graag in personages verplaatsen.

...bezoekers van het eiland Terschelling (je bezoek zal nooit meer hetzelfde zijn)

 

Leesdetectives Biebmonsters

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier! 


Hoi, ik ben Nicky!

Ik houd van avonturen! In een goed avontuur zit namelijk alles. Mysteries, achtervolgingen, schatjagen… het is geweldig! Ik vind het heerlijk om helemaal in zo’n verhaal op te gaan. Boeken waarin ik zelf mysteries en puzzels moet oplossen, vind ik ook heel leuk!


 

Samenvatting/Omslag

In de zomer van 1991 verdwijnt een jongen van een zomerkamp op Terschelling. Wekenlang wordt er gezocht, maar met de jaren verdwijnt de hoop hem ooit nog terug te vinden. Elf jaar later, in de zomer van 2002, wordt Basha Berkel naar datzelfde rotkamp gestuurd. In de bus hoort ze fluisteren over een verdwenen jongen, bij het kampvuur beginnen de eerste spookverhalen en boven haar stapelbed vindt Basha mysterieuze tekens in het hout gekrast.


19|91 is een spannend mysterie over twee zomerkampen, met elf jaar ertussen. Over het terugverlangen naar vroeger, het willen stilzetten van het nu en de angst voor de toekomst.



Comments


bottom of page