1300 bommen in 13 minuten | De mooiste rotstad die er is
- Leesdetective Yannick
- 13 uur geleden
- 4 minuten om te lezen
Toen ik in een ver verleden nog fit was, liep ik mee met een indrukwekkende hardlooptocht. Het was absoluut geen wedstrijd, maar een eerbetoon aan de Rotterdamse brandgrens. Ik liep toen nog veel hard, en vond het een uitdaging om 13 km op een vast tempo te rennen. Wat me toentertijd overigens aardig lukte. Echter was het niet alleen een sportieve prestatie, maar was het ook een geweldige ervaring. Iedere keer besefte ik me hoe het geweest moest zijn om langs de brandende resten van "mijn stad" te lopen en totale verwoesting te zien. Het leek me een traumatische ervaring. Een traumatische ervaring die Marte Jongbloed nog eens beschrijft in haar nieuwe boek: 1300 bommen in 13 minuten.
Joop loopt over straat als er vanuit het niets ineens bommen naar beneden vallen. De moeder van Joop had al zo'n voorgevoel, maar als dan echt de alarmen van de stad afgaan, kun je niet anders dan schuilen en dat probeert Joop ook. Als hij een man ziet die hem probeert binnen te krijgen, lukt het hem net niet om binnen te komen. Als hij wakker wordt, ziet hij niets anders dan puin, vuur en gruis. In de verte ziet hij een meisje lopen, ze heet Marie en samen gaan ze op zoek naar hun familie. Marie komt met de theorie: " Voor wat, hoort wat" en door de stad te helpen hopen ze op een wonder. Het wonder om hun familie weer te zien, maar gaat ze dit lukken?
1300 bommen in 13 minuten is een kort verhaal geschreven vanuit het personage van Joop. Joop loopt door de stad en loopt langs allerlei dingen die ook in het echt gebeurd zouden kunnen zijn. Hij helpt daar waar nodig, maar bedenkt zich ook welke verschrikkelijkheden hem zijn overkomen. Wat fijn is aan het boek, is dat het weer een inkijkje geeft in een geschiedenis die nog altijd voelbaar is in de stad Rotterdam. De nieuwe architectonische kunstwerken als de Markthal, het Centraal Station, maar ook wat oudere werken als de koopgoot (Ik weiger echt het woord Beurstraverse te gebruiken) en de Kubuswoningen, geven het tegenwoordige karakter van Rotterdam aan.
Marte Jongbloed beschrijft in haar boek een levendig beeld van de tijdlijn tijdens het bombardement en de dag erna. De vuurzee, de wanhoop bij de mensen en hoe iedereen daar dan weer mee omgaat. Ook na het bombardement zijn nog veel mensen overleden door de brand, de ingestorte huizen en aan allerlei andere dingen. Wat mooi is, is dat Joop zijn werken probeert te voltooien en dat het getal 13 ook echt een hoofdrol speelt. Voor Rotterdammers is 13 ook echt het getal van de duivel. Toch doet Joop ook echt 13 barmhartige dingen, maar ja, loopt het dan ook echt goed af met hem?
1300 bommen in 13 minuten is echt goed te gebruiken in de groep en zeker wanneer de Wereldoorlogen besproken worden. Het geeft niet alleen de feiten, maar het bombardement gaat ook echt leven. Je voelt wat Joop heeft moeten voelen en leeft mee met Marie. En dat is juist de kracht van onderwijs met boeken. Je geeft aan de ene kant de informatie: "De Duitse bevelhebbers gaven een ultimatum en op het moment dat Nederland wilde tekenen werd Rotterdam al gebombardeerd." En aan de andere kant welke gevolgen dit heeft gehad. Nog een reden waarom dit soort boeken belangrijk zijn, want het bombardement op Rotterdam en het leed wat dat met zich meebracht mag nooit vergeten worden.
Ik raad dit boek aan voor...
... alle kinderen die gek zijn op oorlogsboeken of boeken over geschiedenis.
... iedereen die houdt van snelle verhalen waarin veel gebeurt.
... een ieder die houdt van half verschroeide katten.

Leesdetectives Biebmonsters
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!
Hoi, ik ben Nicky!
Ik houd van avonturen! In een goed avontuur zit namelijk alles. Mysteries, achtervolgingen, schatjagen… het is geweldig! Ik vind het heerlijk om helemaal in zo’n verhaal op te gaan. Boeken waarin ik zelf mysteries en puzzels moet oplossen, vind ik ook heel leuk!
Samenvatting/Omslag
Na Gevangen in de stad en Gevaarlijk water brengt Marte Jongbloed een meeslepende jeugdroman over het bombardement van Rotterdam in WOII. In haar korte historische jeugdromans laat Marte de geschiedenis voor kinderen leven.
Joop woont in Rotterdam en is net dertien geworden. Hij heeft van zijn moeder het horloge van zijn overleden vader gekregen. Sinds de Duitsers de stad binnenvielen op 10 mei hangt er een vreemde sfeer. Toch voelt het niet als oorlog, tot op 14 mei het luchtalarm afgaat. Joop wordt op pad gestuurd om zijn broer Anton te waarschuwen, maar dan vallen de bommen. Op zijn horloge ziet Joop dat de stad in dertien minuten is veranderd in een vuurzee. Hij overleeft het bombardement, maar zijn huis is weg. In de verwoeste stad probeert hij te redden wat er te redden valt…
Op 14 mei 2025 is het 85 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de nazi's. Marte Jongbloed schreef een aangrijpend verhaal over de zware gevolgen die een bombardement kan hebben op het leven van een kind en zijn familie.
Comentários